Interviewer Coen Verbraak komt met De Publieke Tribune naar Groningen om te praten over gaswinning en bevingen

Coen Verbraak.

Coen Verbraak. Foto: Omroep HUMAN

Het NPO Radio 1 programma De Publieke Tribune van omroep HUMAN wordt zaterdag vanuit Groningen uitgezonden. Interviewer Coen Verbraak praat met mensen uit Groningen over de impact van 60 jaar gaswinning en de daarop volgende aardbevingen.

Te gast zijn mensen die getroffen werden door de bevingen. Roald van Elswijk woonde 13 jaar in een rijksmonument in Appingedam maar kwam in 2015 in de problemen door de gasbevingen. De procedures en het juridisch getouwtrek maakten hem ziek waardoor hij niet meer kon werken. Vorig jaar verhuisde hij naar Gouda.

Joyce Mollema, teamleider onderbouw HAVO/VWO op het Eemsdeltacollege in Appingedam, maakt zich zorgen over het geestelijk welzijn van jongeren. Zelf moest Joyce met haar man en dochter tijdelijk haar huis verlaten voor een versterkingsoperatie, nadat ze te horen kregen dat hun woning niet veilig was

Klaasje Pen woonde twintig jaar lang met haar man en kinderen in een oude kruidenierswinkel in Overschild, tot het gesloopt moest worden omdat het niet meer veilig genoeg was. Inmiddels wonen ze in hun nieuwgebouwde huis, dat op exact dezelfde plek staat als het oude. Met dorpsgenoten maakte Klaasje met de lokale toneelvereniging De Schildgroep het theaterstuk Overschild 2.0, over wat de dorpelingen de afgelopen jaren meemaakten.

De Publieke Tribune wordt zaterdag vanaf 15 uur uitgezonden vanuit Denksportcentrum Jannes van der Wal. Publiek is welkom bij het programma.