Inwoners Groningen bezorgd om gevolgen coronacrisis voor gezondheidszorg en onderwijs. Drie kussen bij begroeting worden niet gemist

Nieuwe omgangsnormen mogen van een deel van de panelleden blijven. Foto: Shutterstock

Inwoners van de provincie Groningen maken zich vooral zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de gezondheidszorg en het onderwijs. Naast uitdagingen zien ze ook kansen. Een derde van de Groningers wil bijvoorbeeld ook na de coronacrisis meer thuiswerken.

Dit blijkt uit het derde, halverwege 2021 uitgevoerde, corona-onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen naar de impact van corona op Groningers.

20 procent van de Groningers heeft een verslechterde gezondheid en 6 procent heeft gedurende de coronacrisis te maken gehad met uitgestelde zorg.

Kwetsbaarheden zorgsysteem bloot

Bovendien heeft corona volgens het Groninger Panel, het online burgerpanel van Sociaal Planbureau Groningen, de kwetsbaarheden van het zorgsysteem blootgelegd. Een overgrote meerderheid van de panelleden geeft aan dat extra aandacht voor de wachttijden, bereikbaarheid en kwaliteit van de zorg (meer dan) welkom is. Daarnaast denkt een groot deel van de Groningers zelf te kunnen werken aan een gezonde leefstijl.

Ook het onderwijs verdient extra aandacht volgens de panelleden. De kansenongelijkheid en (mentale) problemen zijn volgens hen toegenomen bij kwetsbare jongeren.

Drie zoenen worden niet gemist

Naast uitdagingen zien Groningers ook kansen. Zo wil een derde van de Groningers ook na de coronacrisis meer thuiswerken. Daarnaast koesteren Groningers de sociale rust en ruimte die is ontstaan: minder sociale verplichtingen, genieten van eigen huis en gezin, en de bewustwording dat je niet ergens heen hoeft om het leuk te hebben.

Ook bepaalde nieuwe omgangsnormen mogen van een deel van de panelleden blijven. De drie zoenen en de knuffel bij een begroeting worden niet gemist.

Aandacht voor klimaat en milieu

De panelleden vinden de verhoogde aandacht voor milieu en klimaat een positieve verandering. Dit blijkt ook uit een andere uitkomst van het onderzoek: 20 procent van de Groningers, die meer hebben kunnen sparen in coronatijd, wil het spaargeld investeren in de verduurzaming van de woning.

Nieuws

menu