Inwoners Kielwindeweer en Zuidlaarderveen op barricaden op Stateninformatiedag

Veel belangstellenden voor de eerste Stateninformatiedag. Foto: DvhN

,,Stop de zoutwinning. Geen gerotzooi in de ondergrond tussen twee gasvelden’’, zeggen inwoners van Kielwindeweer en Zuidlaarderveen.

De eerste Stateninformatiedag was een uitgelezen mogelijkheid voor de inwoners om op het provinciehuis steun te vragen voor hun strijd tegen de uitbreiding van zoutwinning door Nedmag.

Inwoner Jean Pierre Dessart hekelt de plannen van Nedmag om de zoutwinning bij Borgercompagnie kilometers verderop in westelijke richting uit te breiden. Punt is dat de putten daar tussen twee gasvelden in Groningen en Drenthe liggen. ,,We zijn bang dat gas- en zoutwinning gestapelde mijnbouw oplevert waardoor in onze woonomgeving schade ontstaat aan woningen’’, aldus Dessart.

Voor het eerst

Het was voor het eerst dat Provinciale Staten een dag organiseerden waarop zij over tal van onderwerpen worden bijgepraat en ’s middags de deur opengooien voor iedereen.

Ook directeur Bert Jan Bruning van Nedmag was aanwezig. ,,Wij pleiten voor een loket met een soort rijdende rechter die schademeldingen beoordeelt. Dat mag ook de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade zijn die voor het gasgebied is aangesteld.’’

De tegenstanders van de zoutwinning hadden een gesprek met gedeputeerde Eelco Eikenaar.

Nieuws

menu