Onderzoek Zorgbelang Groningen: inwoners van Groningen willen zelf bepalen of een consult op afstand plaatsvindt

Foto: Shutterstock

Inwoners van de provincie Groningen willen graag mede kunnen bepalen of een consult op afstand plaatsvindt. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het onderzoek ‘Zorg op afstand’ van Zorgbelang Groningen.

Zorgbelang Groningen startte dit online onderzoek naar de ervaringen met zorg op afstand in mei. De uitkomsten worden gebruikt om die zorg (verder) te verbeteren. Tot nu toe hebben ongeveer 250 inwoners de vragenlijst ingevuld. De helft van hen stelt positieve ervaringen te hebben met zorg opstand.

Voorkeur voor beeldbellen

Veel deelnemers geven aan blij te zijn met de mogelijkheid van zorg op afstand: de zorg kan in coronatijd doorgaan, is veilig en – heel praktisch – het scheelt reistijd. Opvallend is dat telefonische consulten het meeste voorkomen, maar de voorkeur uitgaat naar beeldbellen.

‘Patiënten missen bij telefonische consulten het oogcontact met de zorgverlener. Hierdoor ervaren ze meer afstand en zakelijkheid. En ze voelen zich minder gezien of begrepen’, licht Jolanda Fritsma, projectleider bij Zorgbelang Groningen, in een persbericht toe.

‘Ook ervaren patiënten bij een telefonisch consult minder ruimte om een naaste /mantelzorger te betrekken. Dit lukt soms ook niet omdat een zorgverlener belt op een ander tijdstip dan is afgesproken. Dat levert sowieso ongemak op: je zit – soms vol spanning – te wachten op het telefoontje, of juist op hete kolen omdat je bijvoorbeeld je kinderen van school moet halen.’

Zelf meebeslissen

Ruim 80 procent van de deelnemers wil zelf meebeslissen of een consult al dan niet op afstand plaatsvindt. Bovenstaande ervaringen, en het niet om kunnen gaan met de computer, zijn redenen voor de keuze voor een fysieke afspraak. De ernst van een ziekte of het opvlammen van corona zijn (onder andere) redenen voor ‘op afstand’.

Meer ervaringen welkom

De vragenlijst kan nog steeds ingevuld worden. ‘Hoe meer ervaringen worden verzameld, hoe duidelijker wordt wat er nodig is om zorg op afstand goed te organiseren.’

Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 15 minuten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu