Inwoners van Zuidoost-Drenthe en Groningen-Centrum ervaren het vaakst drugsgebruik en drugshandel in de buurt. Lees hier hoe het zit in jouw regio

In Zuidoost-Drenthe en het centrum van Groningen ervaren de mensen relatief veel drugshandel en drugsgebruik in hun buurt. Foto: Shutterstock

Bijna een kwart de Nederlanders ervaart wel eens drugsgebruik of drugshandel in zijn of haar buurt. Ongeveer 4 procent zegt daar veel overlast van te hebben. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor.

De percentages verschillen sterk per basisteamregio van de politie.

In de stad Groningen valt vooral het stadsdeel Centrum op. Hier ervaart 38 procent van de mensen drugshandel of drugsgebruik in de buurt. Ruim 4 procent heeft daar veel last van.

In Drenthe doet de basisteamregio Zuidoost-Drenthe het slecht. Hier ervaart een kwart van de mensen drugshandel of drugsgebruik in de buurt. Ruim 3 procent heeft daar veel last van.

De tabel toont het percentage mensen dat drugsgebruik of -handel ervaart in de buurt en het percentage dat daar veel overlast van heeft.

Politiebasisteam Gebruik of handel Overlast
Zuidoost-Drenthe (Emmen, Coevorden, Borger-Odoorn) 26,2 3,1
Noord-Drenthe (Assen, Aa en Hunze, Noordenveld, Tynaarlo) 18,1 2,4
Zuidwest-Drenthe (Hoogeveen, Meppel, De Wolden, Westerveld, Midden-Drenthe) 17,9 2
Groningen-Centrum (Groningen (stadsdeel Centrum) 37,9 4,3
Groningen-Noord (Groningen (stadsdeel Noord) 27,3 4
Ommelanden-Oost (Stadskanaal, Oldambt, Westerwolde) 22,9 3,1
Ommelanden-Midden (Veendam, Pekela, Midden-Groningen) 21,8 2,1
Ommelanden-Noord (Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Het Hogeland) 20 2,7
Westerkwartier (Westerkwartier) 16,7 1,4
Groningen-Zuid (Groningen (stadsdeel Zuid) 14,1 -

Nederland

De basisteamregio waar de minste mensen drugshandel en –gebruik ervaren is Pijnacker – Nootdorp (10 procent). De basisteamregio Centrum-Burgwallen in Amsterdam haalt met 79 procent de hoogste score van ons land.

Grote steden en grensstreken

Over het algemeen komen bepaalde stadsdelen in de grote steden er het slechts vanaf. Amsterdammers ervaren de meeste overlast. Ook in de grensstreken met België en Duitsland zijn de problemen vaak relatief groot. Met name Zuid-Limburg valt hier op.

Leefbaarheid

Mensen die veel overlast ervaren van drugsgebruik in hun buurt, zeggen vaak dat de leefbaarheid van de buurt er op achteruit gaat. Ook rapporteren ze relatief vaak andere vormen van overlast, zoals het lastig vallen van mensen op straat, dronken mensen op straat en rondhangende jongeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu