Hoge Raad oordeelt: NAM moet betalen. Inwoners aardbevingsgebied Groningen hebben recht op 2500 euro door verpest woongenot, hinder en overlast

Aardbevingsschade. ANP

Inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen hebben recht op een vergoeding van 2500 euro van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor verpest woongenot en hinder en overlast door aardbevingen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag besloten.

De hoogste rechtsprekende instantie van Nederland bevestigt daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. Dat oordeelde in december 2019 dat de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen in de provincie Groningen ‘voor onrechtmatige hinder en overlast zorgen voor bewoners met schade aan hun woning’. Het hof besloot toen al dat de NAM deze immateriële schade moet vergoeden.

Het gaswinningsbedrijf, met eigenaren Shell en ExxonMobil, ging tevergeefs tegen dit besluit in beroep. Ook de Hoge Raad vindt dat inwoners van Groningen schadevergoeding kunnen krijgen.

Het gaat dan om huizenbezitters die minimaal twee keer schade hebben gemeld. Zij hebben recht op minimaal 2500 euro, maar dat kan oplopen, meldt advocaat Pieter Huitema van DeHaan Advocaten. ,,Bij elke extra schademelding komt daar 1250 euro bovenop.” Zo kan een echtpaar uit Groningen het dubbele claimen bij de NAM.

Huitema, die blij is met de uitspraak, voerde de zaak namens 5300 inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen. ,,Het is een unieke uitspraak. De Hoge Raad bevestigt dat Groningers recht hebben op vergoeding van hun leed. De NAM moet nu wel met de portemonnee op tafel komen.’’

Een van de gedupeerden die de advocaat bijstaat is Ciska van Aken uit Loppersum. ,,Het bedrag verhoudt zich niet tot de ellende die mensen hebben meegemaakt en nog steeds meemaken. Het is zo heftig geweest. Dan kom je aan met tweeënhalf duizend euro. Dat vind ik niet kunnen’’, zegt het bestuurslid van de Groninger Bodem Beweging (GBB).

De belangenvereniging vindt het positief dat nu ook door het hoogste gerechtscollege is vastgesteld dat Groningers recht hebben op immateriële schadevergoeding. Dat alleen bewoners met minimaal twee schademeldingen recht hebben op de vergoeding, vindt de GBB niet goed. ,,Er zijn ook mensen die schade niet meer melden. Die murw zijn. Zij kunnen geen aanspraak maken en dat maakt het onrechtvaardig. Ook mensen waarbij alle schademeldingen als één schademelding zijn geregistreerd na een aardbeving of die door sloopnieuwbouw of versterking geen melding meer doen, kunnen niet meedoen’’, zegt Van Aken.

Inwoners van Groningen die niet door het advocatenkantoor vertegenwoordigd worden, moeten bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) terecht kunnen voor de schadevergoeding, meent advocaat Huitema. Het schadeloket begon onlangs een proef voor immateriële schadevergoeding. ,,Het IMG moet de werkwijze veranderen. Het moet zich houden aan deze uitspraak.’’

Het IMG gaat dat niet doen, zegt een woordvoerder. ,,Het hof blokkeert de regeling van het IMG niet. We hoeven onze werkwijze dan ook niet aan te passen. Als we dat zouden doen, dan zouden waarschijnlijk minder mensen in aanmerking komen. Bij het IMG kunnen ook mensen die een keer schade hebben gemeld of een acuut onveilige situatie hebben immateriële schadevergoeding aanvragen.’’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu