Zijn Drenthe en Groningen het nieuwe paradijs voor drugscriminelen? Op deze tien plekken rolde de politie dit jaar al drugslabs op

Het drugslab in Kerkenveld. Foto: Politie

Het drugslaboratorium dat dinsdag werd aangetroffen in een boerderij in Lucaswolde is alweer het tiende van 2020 in de provincies Groningen en Drenthe. Is het Noorden het nieuwe drugswalhalla?

Een vondst van drie kilo crystal meth, dertig liter methamfetamine-olie en nog eens tienduizenden euro’s aan contant geld. Het kostte de politie dinsdag weinig moeite om te constateren dat in een boerderij aan de Munnekeweg in Lucaswolde een drugslab was gevestigd.

Lucaswolde, een dorpje met nog geen 200 inwoners in het Westerkwartier. Het zijn de kleine plaatjes die in trek zijn bij drugscriminelen. Eerder dit jaar rolde de politie ook al labs op in onder andere Veeningen en Kerkenveld in De Wolden en Wildervank in de gemeente Veendam.

De kaart toont de locaties waar de politie dit jaar al drugslabs oprolde. Klik op de rode stippen voor meer informatie.

Cijfers van de politie

De toename van drugscriminaliteit was al te zien in de cijfers die de landelijke politie in september publiceerden over het eerste halfjaar van 2020. Waar in heel 2019 nog zes labs in heel Noord-Nederland, inclusief Friesland werden opgerold, stond de teller eind juni al op acht.

Volgens woordvoerder Thomas Aling van de landelijke politie eenheid zoeken criminelen steeds vaker hun toevlucht zoeken naar het platteland van onder meer Noord-Nederland. ,,Eerst waren ze vooral actief in Brabant en Limburg, maar daar zit de politie er nu bovenop. De criminelen gaan bewust naar buitengebieden van dorpen, want daar is de meeste ruimte, minder toezicht en minder sociale controle.”

Encrochat

Die verhuizing van Brabant en Limburg naar het Noorden is maar een deel van het verhaal. De politie ontdekt dit jaar ook simpelweg veel meer drugslaboratoria. Dat komt mede omdat het haar lukte de door criminelen veelgebruikte versleutelde EncroChat te kraken. Maandenlang kon de politie meekijken met criminelen die er gebruik van maakten.

Onder andere een speed-laboratorium in Eext verscheen op die manier op de radar. Op 1 mei deed de politie een inval . Vier Brabanders werden meteen opgepakt, van hen beschikte één over zo’n EncroChat-telefoon. De verdachten zijn in afwachting tot hun zaak voor de rechter komt.

Crystal meth

De politie constateert dat in steeds meer drugslabs crystal meth geproduceerd wordt. Het verdovende middel is erg in trek in het buitenland, waar de drug veel meer oplevert dan xtc. Het drugslab dat de politie afgelopen dinsdag in Lucaswolde oprolde, is het eerste crystal meth-lab dat in de provincie Groningen gevonden werd.

In Drenthe gebeurde dit de afgelopen tijd al vaker. Zo was het raak in Kerkenveld, waar drugs met een straatwaarde van 3 miljoen euro werden gevonden. Ook trof de politie in Willemsoord, vlak over de provinciegrens in Overijssel, een villa aan die als lab gebruikt werd.

Nieuwe interventieteams

Om de groei aan drugslabs tegen te gaan, start de politie Noord-Nederland drie nieuwe interventieteams op. Deze moeten vanaf dit najaar, met behulp van de informatie uit EncroChat en tips van omwonenden, drugslabs opsporen. Zo moet worden voorkomen dat het Noorden daadwerkelijk een drugswalhalla wordt.

Nieuws

Meest gelezen

menu