Zijn 'Skaeve Huse' voor overlastgevers wel zo'n goed plan aan de rand van Harkstede? Groningen laat onderzoek doen

In Rotterdam (foto) en steeds meer andere steden staan al Skaeve Huse: bewoners van het buitengebied tussen de stad Groningen en Harkstede zitten er echter bepaald niet op te wachten. Foto: Archief ANP

Een woonplek voor mensen met psychiatrische en verslavingsproblemen middenin een kinderrijke buurtschap: is dat verstandig? De gemeente Groningen laat onafhankelijk onderzoek doen naar de plannen voor een Skaeve Huse-project bij Harkstede.

Bewoners van de Hoofdweg bij Harkstede zijn fel tegen de komst van deze nieuwe woonvorm. Zij zijn bang voor overlast en vrezen voor de veiligheid van zichzelf, hun kinderen en de vele honderden forenzen en scholieren die hier dagelijks passeren.

De beoogde plek in het landelijk gebied tussen Harkstede en het Groningse stadsdeel Meerstad is volgens de gemeente juist als beste optie uit de bus gekomen uit een uitgebreide locatiestudie. Het voormalige terrein van het projectbureau Meerstad is al bouwrijp en biedt bovendien de ‘prikkelarme’ omgeving die nodig is voor het project.

Buurt: ‘Dit is niet de prikkelarme plek die gezocht wordt’

Daar hebben omwonenden echter grote vraagtekens bij. Daar heeft de omgeving echter grote vraagtekens bij. Een rij insprekers, van direct omwonenden tot Dorpsbelangen Harkstede, de Belangenvereniging MEER-dorpen en de Ondernemersgroep Harkstede-Scharmer, kraakte gisteravond in de gemeenteraad de locatiekeuze en de manier waarop die tot stand kwam.

Volgens criticasters uit wijde omtrek ligt de locatie niet alleen middenin de lintbebouwing aan de Hoofdweg, met aan weerszijden huizen binnen honderd meter afstand. Ook is het een druk bereden woonwerkroute, met bovendien ook nog een recreatiepark, een kinderopvang en manege op steenworp afstand. Elders in het land staan Skaeve Huse-projecten niet voor niks meestal in industriegebieden.

Onafhankelijk bureau brengt risico’s en impact op woonomgeving in kaart

De protesten uit de omgeving zijn voor het gemeentebestuur reden voor nader onderzoek naar de voors en tegens. Het bureau Breuer & Intraval brengt dit najaar in kaart wat de impact van de Skaeve Huse op de woonomgeving is en of er (verkeers)veiligheidsrisico’s zijn voor omwonenden en passanten.

,,We willen echt zeker weten dat deze locatie geschikt is voor het doel dat we voor ogen hebben’’, zegt wethouder Roeland van der Schaaf. Ook de omwonenden krijgen volgens hem een stem in het onderzoek. De conclusies moeten in februari op tafel liggen. Mocht de plek toch niet ideaal blijken dan zoekt de gemeente verder.

Groningen sinds 2017 op zoek naar locatie voor ‘hufterhuizen’

,,Maar dan zal het wel moeilijk worden’’, zegt Van der Schaaf erbij. De gemeente is samen met woningcorporatie Lefier en zes zorginstellingen al sinds 2017 op zoek naar een geschikte plek. ,,Er is geen enkele locatie die 100 procent voldoet, maar het moet wel voldoende zijn’’, stelt de wethouder.

Van der Schaaf erkende gisteravond dat er fouten in de communicatie zijn gemaakt, maar hij bestrijdt dat het project de omwonenden wordt opgedrongen zoals zij dat zelf ervaren. Komend voorjaar wil het gemeentebestuur de knoop doorhakken.

Komend voorjaar wil het gemeentebestuur de knoop definitief doorhakken. De partners willen samen tien Skaeve Huse realiseren, voor negen bewoners en een ‘sociaal beheerder’. Verscheidene Nederlandse steden kennen al vergelijkbare projecten - vanwege de doelgroep ook wel ‘hufterhuizen’ of ‘Tokkiedorpen’ genoemd.

‘Rare Huizen’ bieden overlastgevers rust om leven op de rails te krijgen

De uit Denemarken overgewaaide Skaeve Huse (vrij vertaald: ‘rare huizen’) richten zich op mannen die door psychiatrische of verslavingsproblemen structureel overlast veroorzaken en niet (meer) zijn te handhaven in ‘gewone’ wijken. In een rustige omgeving kunnen zij met ondersteuning van hulpinstanties hun leven op de rails zetten.

Als de gemeente ook na het locatieonderzoek blijft bij de keus voor Harkstede, moet er halverwege volgend jaar nog een omgevingsvergunning komen. Daarmee kunnen de Skaeve Huse maximaal tien jaar lang op het voormalige Meerstad-terrein aan de Hoofdweg blijven staan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu