Is buikvet de oorzaak van het ernstige beloop van corona? Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt ruim 450.000 euro om dit uit te zoeken

Foto: Shutterstock

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt ruim 450.000 euro subsidie om de rol van overgewicht bij corona uit te zoeken.

Uit recent onderzoek blijkt dat 77 procent van de coronapatiënten die op een Nederlandse intensive care-afdeling zijn behandeld, met overgewicht kampte.

Mensen met overgewicht hebben bovendien 44 procent meer kans om te overlijden aan de gevolgen van de coronabesmetting. Dit percentage loopt op tot bijna 80 voor mensen met ernstige obesitas.

Waarom hebben coronapatiënten op de IC vaker overgewicht?

Het UMCG gebruikt de subsidie van 450.000 euro - van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMW - om uit te zoeken waarom coronapatiënten op de intensive care veel vaker overgewicht hebben dan patiënten die niet op de intensive care komen en ook vaker dan intensive care-patiënten met andere ziektes.

Het onderzoek staat onder leiding van Peter van der Voort, hoofd intensive care UMCG. Artsen en onderzoekers van het UMCG werken binnen het onderzoek samen met collega’s van Amphia ziekenhuis en Amsterdam UMC.

Veronderstelling: buikvet oorzaak ernstig beloop Covid-19

De veronderstelling is dat het vetweefsel, met name het buikvet, de oorzaak is van het ernstige beloop van Covid-19 bij patiënten op de intensive care. Buikvet produceert stoffen die de ontstekingsreactie versterken, onder andere in de longen.

De vraag is of dit bij coronapatiënten meer het geval is dan bij andere patiënten en wat een eventuele behandeling kan zijn. Daarvoor wordt het middel resveratrol onderzocht.

Bloedmonsters en vetweefsel van coronapatiënten en andere patiënten worden vergeleken en onderzocht in het laboratorium.

Het onderzoek wordt in drie fases uitgevoerd en wordt binnen 24 maanden afgerond. De onderzoekers hopen in de tussentijd al onderzoeksresultaten te kunnen presenteren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu