Is er hoop voor de echte winkelstad? Dat hangt van onszelf af: 'Je portemonnee is in feite een pistool'

Door corona moeten winkeliers het meer dan ooit hebben van de gunfactor en van vaste klanten. En dat zal niet zomaar veranderen naarmate de maatregelen verder versoepelen, denkt retaildeskundige Laurens Sloot: de online groei gaat door.

Danique Blaauw past schoenen bij Heys Schoenmode in Leek, geholpen door haar vader Frank Blaauw. Heys zit al 38 jaar in het dorp en heeft het druk, dankzij trouwe vaste klanten én vakantiegangers op de camping in de buurt.

Danique Blaauw past schoenen bij Heys Schoenmode in Leek, geholpen door haar vader Frank Blaauw. Heys zit al 38 jaar in het dorp en heeft het druk, dankzij trouwe vaste klanten én vakantiegangers op de camping in de buurt. Foto: Jan Willem van Vliet

Pieter Wouda kan vanuit zijn herenmodezaak De Man in Leek de parkeerplaats aan de Samuël Leviestraat zien. Midden in het winkelhart, met een Lidl aan de ene en een Albert Heijn aan de andere kant. ,,Er waren dagen bij dat hier maar vijf auto’s stonden’’, zegt Wouda. Deze vrijdagmiddag is het een komen en gaan van auto’s. ,,Sinds 1 juni loopt het weer wat’’, constateert hij tevreden.