Is katten uit de boom halen wel een klusje voor de brandweer? En wie draait er voor de kosten op?

De avontuurlijke poes Odie hield de gemoederen in Scheemda dagenlang bezig. Ook de brandweer. Na drie gestrande pogingen om het dier te redden ging de boom waarin het beestje zat tegen de vlakte. Maar is het wel de taak van de brandweer om katten te redden?

Odie de poes, toen ze nog in de boom zat.

Odie de poes, toen ze nog in de boom zat. Foto: Noordernieuws

Het antwoord is simpel: ja, het redden van dieren behoort tot de hoofdtaken van de brandweer in ons land, zo vertelt woordvoerder Jesse Mol van Veiligheidsregio Groningen.

,,Sterker nog: iedere brandweerman of -vrouw legt in de eed af om mens én dier te redden. Jaarlijks komen er landelijk bij ons duizenden meldingen binnen van dieren die in nood verkeren. Een paard dat vastzit in de sloot, een koe verstrengeld in een mestput, maar ook een poes die niet meer uit een boom durft te komen.”

Dieren redden, vereist dat extra kennis?

,,Zeker. Brandweermensen worden breed opgeleid voor meerdere kerntaken. Naast brand zijn dat technische hulpverlening, IBGS (gevaarlijke stoffen) en waterongevallen. De blusploegen zijn divers, bij de brandweer werken mensen die overdag verschillende beroepen uitvoeren, zoals agrariërs, hoveniers, kantoormensen en automonteurs. Zo brengt ieder z’n eigen expertise mee.”

Redt de brandweer alle dieren in nood?

,,De brandweer maakt geen onderscheid. Het redden van een cavia uit een brandende woning is net zo belangrijk als het redden van een hond of kat, of een paard uit een brandende stal. Wij worden ook vaak opgeroepen voor een hond of koe die in een giertank is gevallen. Dat is laatst ook nog gebeurd en in dat geval zo onderhand een specialisme geworden.”

En wie betaalt zo’n reddingsactie?

,,Niet de melder of het slachtoffer, maar de gemeente via de begroting. Zo betalen alle inwoners mee aan de brandweer.”

Maakt de brandweer geen economische afweging?

,,Nee, redden staat voorop. Als we niets doen, dan gaat een dier dood. Bij het redden gaan we soms heel ver. In alle gevallen staat onze eigen veiligheid voorop.”

Wat zou gevaarlijk kunnen zijn?

,,Een gifslang zou alleen uit een brandend gebouw gered kunnen worden door iemand die weet hoe je met dit dier moet omgaan. De hulp van de eigenaar of verzorger komt daarbij ook goed van pas.”

Dus ik moet niet de Dierenambulance te bellen bij een dier in nood?

,,Nee, wel als blijkt dat het dier gewond is. Beste is om bij een dier in nood alarmnummer 1-1-2 te bellen. Overigens bellen mensen vaak wel als eerste met de Dierenambulance. Die roept - indien nodig - onze hulp in. Dat gaat via de meldkamer, waar de afweging wordt gemaakt of wij ter plekke moeten komen. Ook de politie komt geregeld in actie bij het redden van dieren. Bijvoorbeeld als een hond uit een snikhete auto moet worden bevrijd. Agenten mogen dan een raam inslaan.”

Stel ik zie een kat in nood in een boom. Gelijk 1-1-2 bellen?

,,Bel gelijk 1-1-2 en doe je melding. In negen van de tien gevallen komt de brandweer dan nog niet in actie, omdat het dier zelf uit de boom kan komen. Als dat na 24 uur nog niet het geval is, dan kan je opnieuw 1-1-2 bellen en bepalen wij vervolgens wat we gaan inzetten om het dier te redden. Bij kat Odie in Scheemda hebben we iets langer dan een dag gewacht, omdat we moeilijk bij het dier konden komen. Daar kwamen ladders en andere hulpmiddelen aan te pas. Uiteindelijk stonden we maandagochtend voor de keuze: óf het dier laten zitten, óf de boom kappen om het dier te redden. En dan kom je weer bij onze kerntaak uit: het redden van dieren uit. Een boom moet dan wijken om het dier te bevrijden.”

Zeven jaar geleden durfde een poes in Kropswolde niet meer uit een tien meter hoge boom te komen. Bekijk hoe de brandweer het diertje vervolgens redde:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu