Resveratrol als wondermiddel tegen corona: wat is het, wat doet het en waar zitten de twijfels?

Het voedingssupplement resveratrol kan het ziektebeeld van het coronavirus dempen. Met deze uitspraak maakte Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMC Groningen, heel wat los. Het vrij bij de drogist verkrijgbare middel is ineens nagenoeg uitverkocht, terwijl andere specialisten de werking van het middel nog niet bewezen achten. Wat weten we tot dusverre van resveratrol?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een natuurlijke antioxidant en ontstekingsremmer. Volgens het voedingscentrum is anti-oxidanten een verzamelnaam voor vitamines E en C, spoorelementen en bio-actieve stoffen zoals die aanwezig zijn in groente en fruit. Anti-oxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen anti-oxidanten mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Waar komt het vandaan?

Een Japanse onderzoeker heeft resveratrol voor het eerst in 1939 onttrokken aan de in de bergen groeiende plant witte veratrum. De voedingssupplementen die in de drogisterij verkocht worden, worden gemaakt op basis van de Japanse duizendknoop. Resveratrol is ook aangetroffen in de schil en de pitten van druiven en in cacao.

Wat doet het middel?

Volgens sommige onderzoeken zou resveratrol een wondermiddel zijn in de strijd tegen ouderdom. Ook zou het effectief zijn tegen hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en cholesterol. Ook wordt beweerd dat het de aanmaak van kankercellen zou tegengaan. Ook bij andere aandoeningen zou het middel effect hebben.

Wat kan het middel betekenen in de strijd tegen corona?

Hood IC van het UMCG Peter van der Voort legde op 1 mei in het praatprogramma Jinek uit dat resveratrol het ziektebeeld van covid-19 of corona kan dempen. Daardoor kunnen meer of langdurige opnames op de intensive care afdelingen worden voorkomen worden.

Vastgesteld is dat veel corona-patiënten overgewicht hebben. In het buikvet bevindt zich het van nature aanwezige hormoon leptine. Van der Voort stelt dat door het coronavirus meer leptine in het bloed wordt aangemaakt. Leptine draagt bij aan het ontstaan van trombose.

Het kan de balans tussen twee belangrijke receptoren (ACE-2 en AT2), die een rol spelen bij het ziekteverloop van corona, herstellen. Volgens Van der Voort is resveratrol een veelbelovend middel tegen om de ziekteverschijnselen van corona te dempen.

Waarom betwijfelen andere wetenschappers de opvatting van Van der Voort?

Tal van wetenschappers stellen kritische noten bij het verhaal van Van der Voort. Zelf benadrukt hij ook dat resveratrol een mogelijk positief effect op de bestrijding van corona heeft.

Volgens de critici van Van der Voort is er nog te weinig onderzoek verricht naar de werking van resveratrol. Het onderzoek heeft zich vooral toegespitst op de werking bij dieren en nog onvoldoende bij mensen. Ook zijn er wetenschappers die menen dat een verband tussen leptine en corona nog onvoldoende is onderzocht.

Hoe is het ondertussen in de drogisterijen?

Sinds de uitspraken van Van der Voort is het middel in de drogisterijen totaal uitverkocht. Dat komt niet alleen omdat er een massale run op het voedingssupplement is ontstaan. In sommige drogisterijen wordt helemaal geen resveratrol verkocht omdat er voldoende andere supplementen te koop zijn met anti-oxidanten. Volgens een woordvoerster van een drogisterij-onderneming gaat resveratrol normaal gesproken slechts 200 keer per jaar over de toonbank. Voor groothandels is het geen product waar fors op ingezet wordt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu