Groningse wethouder Isabelle Diks begint waarschijnlijk in mei met terugbetalen wachtgeld: 'Regelingen organiseren kostte tijd'

Isabelle Diks (GroenLinks). Foto: ANP/Bart Maat

De Groningse GroenLinks-wethouder Isabelle Diks beloofde in november vorig jaar het wachtgeld terug te betalen dat ze als Kamerlid ontving. Dat is tot dusverre nog niet gebeurd, meldt stadsblog Sikkom.

Volgens Diks, die op 22 april in Groningen aantrad als wethouder, is de afgelopen maanden gewerkt aan het treffen van terugbetalingsregelingen. „Het heeft enige tijd gekost bij de betrokken organisaties om die regelingen in te richten”, zegt ze. „Ik verwacht in mei te kunnen beginnen met terugbetalen.”

Tot 2017 was Diks wethouder in Leeuwarden; daarna werd ze met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer gekozen. Als Kamerlid ging ze minder verdienen dan als wethouder. Diks maakte gebruik van een wachtgeldregeling om haar loon te laten aanvullen. Ze verklaarde dat ze zich niet op de onverwachte inkomensdaling had kunnen voorbereiden.

Diks belooft wachtgeld en deel verblijfskostenvergoeding terug te betalen

„Ik ben 8,5 jaar wethouder geweest, dan heb je een bepaald bestedingspatroon”, zei Diks in november 2019 tegen De Volkskrant . Ze kreeg jaarlijks 7.000 euro wachtgeld bovenop haar jaarsalaris van 115.000 euro.

Na de Volkskrant -publicatie ontstond publieke verontwaardiging. Die werd nog groter toen bleek dat Diks ook zo’n 46.000 euro verblijfskostenvergoeding ontving omdat ze als Kamerlid nog stond ingeschreven in de gemeente Leeuwarden, terwijl ze in de praktijk in Den Haag woonde.

Na overleg met haar fractie beloofde Diks al het ontvangen wachtgeld terug te betalen aan de gemeente Leeuwarden. Ze zal ook 25.000 van de verblijfskostenvergoeding terugstorten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu