Isotopenfabriek in Veendam praat omwonenden elk kwartaal bij. Werving van personeel begint binnenkort

Shine Medical Technologies gaat een wekelijks vragenuurtje houden. Ook begint Shine, dat in Veendam een isotopenfabriek wil bouwen waar zeker 200 mensen komen te werken, binnenkort met het werven van personeel.

Zo moet de isotopenfabriek eruit komen te zien.

Zo moet de isotopenfabriek eruit komen te zien. Artist's impression: Shine Medical Technologies

Het Amerikaanse bedrijf heeft ambitieuze plannen en investeert zeker 200 miljoen euro in een nieuwe fabriek voor medische isotopen.

Die moet komen naast industrieterrein Dallen II, tussen de N33 en Wildervank. De fabriek moet in 2025 in bedrijf zijn. Er moet nog heel wat gebeuren. Het bestemmingsplan moet nog worden gewijzigd. Ook heeft het bedrijf voor de bouw en inrichting van de fabriek vergunningen nodig in het kader van de Kernenergiewet.

Bewonersbijeenkomst

,,Het is een meerjarenproject. Er valt nog heel wat te regelen, te plannen en voor te bereiden’’, zegt officemanager Christel Knot. In de tussentijd wil de onderneming elk kwartaal een bewonersbijeenkomst houden. ,,Binnenkort is de eerstvolgende.’’

In afwachting van de bouw van de fabriek heeft het bedrijf alvast kantoorruimte in gebruik genomen in het zogenoemde BWI-gebouw aan de Jan Salwaweg. Daar, op de vierde etage van het pand, moet ook het wekelijkse vragenuurtje plaatsvinden. ,,Een vrije inloop, waar mensen kunnen binnenlopen om met ons in gesprek te gaan.’’

Knot en haar medewerkers werken de plannen nog uit. ,,Het moet volgens de coronaregels kunnen gebeuren. Wanneer we de inloop starten is nog even onduidelijk.’’

Personeel werven

Wat binnenkort wel van start gaat is het werven van personeel. ,,Om te beginnen technisch personeel. Tijdens de bouw zal er veel extra werkgelegenheid zijn’’, verwacht Knot.

In de fabriek komen zeker 200 mensen te werken. Van mbo- tot universitair niveau. ,,De meeste mensen zullen uit onze eigen regio komen.’’ Daarnaast is er veel indirecte werkgelegenheid voor toeleveranciers van materialen en diensten. Bovendien wordt verwacht dat het bedrijf een aanzuigende werking zal hebben op andere bedrijven.

De fabriek in Veendam wordt een zo goed mogelijke kopie van de Amerikaanse fabriek in Janesville (Wisconsin), een stadje dicht bij Chicago en Milwaukee. Die fabriek, met acht deeltjesversnellers, gaat volgend jaar in bedrijf.

Radioactief

In beide vestigingen worden met deeltjesversnellers medische isotopen gemaakt. Dat zijn radioactieve stoffen die gebruikt worden voor de behandeling van kanker en in onderzoek naar onder meer hart- en vaatziekten. Met de productie van de fabriek in Veendam kunnen volgens Shine dagelijks 40.000 patiënten worden behandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu