Ivak-gemeenten springen bij voor muziekkorpsen

Muziekles voor jeugdleden van muziekkorpsen bij het Ivak. Foto Ivak

De gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum passen extra geld bij om de opleiding van jeugdleden van de regionale muziekverenigingen betaalbaar te houden.

Dat is de uitkomst van spoedoverleg tussen de cultuurwethouders en dertien harmonie- en fanfarekorpsen in de drie gemeenten. De verenigingen trokken onlangs aan de bel omdat zij vrezen dat de lestarieven drie keer over de kop gaan door de verzelfstandiging van kunstencentrum Ivak.

‘Blij met handreiking’

,,Wij zijn heel blij met deze handreiking van de gemeenten’’, reageert Richard Stegmeijer namens de muziekverenigingen. Verder wil hij voorlopig nog weinig kwijt over de afspraken. Eerst moeten de besturen en opleidingscoördinatoren van de korpsen worden geïnformeerd. Dat gebeurt op 11 juli.

De vereniging hadden 75.000 tot 100.000 euro extra gevraagd. Hoeveel daarvan de gemeenten nu honoreren wil Stegmeijer niet zeggen, ,,maar in ieder geval gaan de lesgelden na de vakantie substantieel minder omhoog dan gevreesd’’.

Toegankelijk

Volgens de korpsen zouden leerlingen 600 euro per jaar kwijt zijn als het Ivak vanaf september niet meer zelf les geeft, maar alleen nog doorverwijst naar zelfstandige docenten. Hoe hoog de tarieven straks uitvallen, is volgens Stegmeijer afhankelijk van allerlei details die nog moeten worden uitgewerkt. ,,Maar het muziekonderwijs blijft toegankelijk voor álle kinderen.’’

De verenigingen richten nog voor de zomer een stichting op die met het extra gemeentegeld het lesaanbod aan jong talent moet organiseren. ,,Niet alleen centraal in Delfzijl maar ook in de dorpen in de regio.’’

Docentencollectief

Juist deze week bundelde de nieuwe stichting Ivak de krachten met Kunstdelta. Dat is een collectief van de vroegere docenten van het kunstencentrum.

De leden kunnen dankzij de overeenkomst onder meer kosteloos gebruik maken van alle Ivak-leslocaties, instrumenten en lesmateriaal. Ook doen ze mee aan evenementen en projecten die de stichting - ook op commerciële basis voor bedrijven - gaat organiseren.

Nieuws

menu