Ophef over wethouder die met ontheffing op recreatiepark Kropswolde woont

Wethouder Jaap Borg van Midden-Groningen woont middels het persoonsgebonden overgangsrecht in een recreatiebungalow op De Leine. De gemeente Midden-Groningen vindt het moeilijk om uit te leggen hoe Borg aan deze beschikking, die zeven jaar na de peildatum is afgegeven, komt. Foto archief Peter Wassing

Er is ophef ontstaan onder bewoners van recreatiepark De Leine in Kropswolde over de gedoogbeschikking waarmee wethouder Jaap Borg van Midden-Groningen daar kan blijven wonen.

Op het recreatiepark moeten 32 huishoudens per 1 juli hun vakantiebungalow ontruimd hebben. Dat heeft het college van B en W van Midden-Groningen besloten.

Borg maakt als wethouder deel uit van het college. Hij hoeft niet weg van het park, want hij heeft een persoonsgebonden gedoogbeschikking, waarvan echter niet duidelijk is hoe hij daaraan is gekomen. De bewoners baseren zich met hun kritiek op stukken, ook in het bezit van deze krant, waarin staat dat Borg en zijn partner per 1 maart 2012 zo’n beschikking hebben gekregen.

Zeven jaar later

Dat is zeven jaar na de peildatum van 19 december 2005. Uit een officieel gemeentelijk stuk van de gemeente blijkt dat eenieder die op die datum aantoonbaar onrechtmatig in het recreatieverblijf woonde, in aanmerking komt voor een persoonsgebonden gedoogbeschikking, met lange looptijd (geldig tot verhuizing of overlijden).

Borg heeft dus een gedoogbeschikking, terwijl de peildatum voor het verstrekken daarvan zeven jaar eerder was. Bovendien voldoet hij niet aan andere criteria uit de toelichting. ‘Eenieder die na deze datum (2005) in zijn huidige recreatieverblijf is gaan wonen zal’, aldus dat gemeentelijk stuk, ‘dit strijdig gebruik moeten staken, met uitzondering van: bijzondere en zwaarwegende omstandigheden (pensionering, scheiding, in afwachting oplevering nieuwbouwwoning en detachering van werknemers voor bedrijven of werkzaamheden)‘.

In 2005 was Borg 52 jaar. Vervroegd gepensioneerden konden tot 20 december 2010 een persoonsgebonden beschikking aanvragen als zij het recreatieverblijf voor 20 december 2005 in bezit hadden en dat blijkens de gemeentelijke basisadministratie (waar ze zouden moeten staan ingeschreven) als hoofdverblijf gebruikten.

‘Niet betrokken bij besluitvorming De Leine’

De gemeente Midden-Groningen kon de voorbije twee weken niet uitleggen hoe haar wethouder Jaap Borg aan de gedoogbeschikking komt waarmee hij op recreatiepark De Leine in Kropswolde woont. Wel zegt woordvoerder Joost Koedam dat Jaap Borg op geen enkele manier betrokken is geweest bij de besluitvorming over De Leine. ,,Hij heeft geen stukken gelezen, heeft niet meegedaan aan discussies in het college en was niet aanwezig bij de besluitvorming.’’

Reactie burgemeester

Nadat het twee weken stil bleef op vragen van deze krant, heeft burgemeester Adriaan Hoogendoorn op Twitter gereageerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu