Jaar langer theater in huidig pand De Molenberg in Delfzijl. Sloop huidig pand begint april 2022

Theater de Molenberg aan het Molenbergplein in Delfzijl. Foto: Jan Zeeman

Theater De Molenberg blijft nog een seizoen in het huidige onderkomen aan het Molenbergplein in Delfzijl. De voor dit jaar geplande sloop van het gebouw is met een jaar uitgesteld.

Directeur Daniël Wever van het theater heeft vanwege die vertraging aan de gemeente gevraagd of het mogelijk is om het theaterseizoen 2021-2022 nog in het huidige pand te draaien. De gemeente is daarmee akkoord gegaan.

Wever hoeft nu maar voor anderhalf jaar een tijdelijk onderkomen te vinden. Eerder was dat meer dan twee jaar.

Vertraging door gedoe tijdens aanbestedingsprocedure

Aan het Molenbergplein in Delfzijl verrijst de komende jaren een nieuw complex waarin het theater, de bibliotheek en cultuurinstelling IVAK een eigen plek krijgen. Om ruimte te maken voor de nieuwbouw, moeten de oude panden wijken. Het nieuwe cultuurcluster kost 22,6 miljoen euro. Daarvan komt 7,5 miljoen uit het Nationaal Programma Groningen (NPG).

De sloop van het oude pand zou dit jaar van start gaan. Maar het kiezen van het ontwerpteam duurde langer dan gepland. Een partij die afviel in de aanbestedingsprocedure, was het daar niet mee eens en spande een kort geding aan. De gemeente kreeg van de rechter gelijk, maar het project liep daardoor wel vertraging op.

Waardig afscheid

,,Dat wij dit seizoen nog in het oude pand kunnen, is heel fijn’’, zegt Wever. ,,Door corona moest ik veel voorstellingen doorschuiven naar het nieuwe seizoen of zelfs afzeggen. We zouden tijdelijk naar de Eemsdeltahal gaan, maar dit is veel makkelijker en eenvoudiger.”

De eigenaar van de Eemsdeltahal kan dus komend jaar zelf een planning maken voor evenementen. In juni gaat Wever weer met hem om tafel. Als kers op de taart kan er nu ook nog een waardig afscheid voor het huidige pand worden georganiseerd. ,,Daar ben ik wel blij mee. Het gebouw was toch meer dan veertig jaar ons thuis.”

Nieuwe pand moet passen bij karakter Delfzijl

Architectenbureau De Zwarte Hond leidt het ontwerpteam, dat verder bestaat uit Theateradvies bv, Zonneveld Ingenieurs, DGMR, abtWassenaar en Vos Ontwerpstudio. Volgens architect Erik Roerdink wordt er in het ontwerp voor het cultuurcluster rekening gehouden met het karakter van de oude vestingstad en de nabijheid van de haven.

De sloop van van het huidige pand kan vanaf 1 april 2022. De planning is dat het nieuwe gebouw in 2024 in gebruik wordt genomen, zodat het pand er staat als het grote maritieme evenement DelfSail plaatsvindt.

Nieuws

menu