Jaarwisseling in Drenthe en Groningen: meerdere branden, slachtoffers en een schietpartij

ANP

Tijdens de jaarwisseling in Drenthe en Groningen hebben zich geen grote incidenten voorgedaan, al vielen er wel de nodige vuurwerkslachtoffers en waren er nogal wat branden.

In totaal verrichtte de politie in de drie noordelijke provincies 31 aanhoudingen. Verder hadden politie en brandweer het vooral druk met brandjes op straat. Ook waren er enkele schuur- en woningbranden.

Ernstig letsel

In ’t Zandt viel een gewonde bij een schietpartij, in de stad Groningen raakte een man (63) ernstig gewond toen hij een stuk vuurwerk wilde oppakken en in Hoogeveen belandde een man (44) in het ziekenhuis met oogletsel dat werd veroorzaakt door vuurwerk dat in zijn gezicht ontplofte. Tijdens een nieuwjaarsfeest in een sporthal in Zuidwolde (Dr.) raakte iemand door een val ernstig gewond aan het hoofd.

Jongens (16) gooien vuurwerk naar brandweer

Aan de Berkenlaan in Geesbrug hield de politie 's nachts drie mensen aan omdat een van hen vuurwerk naar de brandweer gooide. De vuurwerkgooier, een jongen van 16, is meegenomen naar het bureau, de andere twee kregen proces-verbaal voor het bezit van illlegaal vuurwerk. Ook in Assen pakte de politie een jongen van 16 op die vuurwerk naar de brandweer gooide. Een bodycam van een politieman legde het inciident vast.

Brandwondencentrum

Het Brandwondencentrum van het Martiniziekenhuis kreeg op zondag en maandag 19 vuurwerk- en carbidslachtoffers binnen van wie 7 met dusdanige brandwonden dat ze moesten worden opgenomen. In de dagen voor Oud en Nieuw meldden zich ook al negen slachtoffers. Het brandwondencentrum, dat slachtoffers behandelt uit heel Noordoost-Nederland, spreekt van een drukke jaarwisseling.

UMCG

Het UMCG behandelde 25 vuurwerkgerelateerde gewonden. Dat zijn er evenveel als vorig jaar. Twee slachtoffers hadden oogletsel en 1 ernstig handletsel. Tien andere (licht)gewonden hadden hun kwetsuren te danken aan overmatig drankgebruik.

Treant

Op de spoedeisende hulp van de drie ziekenhuizen van de Treant Zorggroep in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal was het iets drukker dan normaal. In Hoogeveen meldde zich een vuurwerkslachtoffer met brandwonden van het carbidschieten en iemand met oogletsel. Vorig jaar behandelde Treant vijf vuurwerkslachtoffers.

 

In Boerakker ontstond brand in een voormalig café aan de Hoofdweg.

 

Brand verwoestte zondagavond een leegstaande boerenschuur aan de Grootstukkerweg in Altveer (Gr.).

Boerderij gered in Zwiggelte

Aan de Ripkampenweg in Zwiggelte brandde maandagochtend omstreeks 7 uur een schuurtje naast een rietgedekte boerderij af. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar het rieten dak. Het schuurtje ging op in de vlammen.

Woningbrand in Emmen

Een woningbrand aan de Dreyboom in Emmen heeft zondagavond forse schade veroorzaakt. De brand ontstond door nog onbekende oorzaak bij de voordeur. Niemand raakte gewond.

 

(later meer)

Nieuws

menu