Jan Henk de Groot en Marga Zwiggelaar winnen de DVHN-streektaalprijs 2019

Jan Henk de Groot en Marga Zwiggelaar zijn de winnaars van de Dagblad van het Noorden-streektaalprijs 2019. De prijswinnaars werden vrijdag door juryvoorzitter Eric van Oosterhout persoonlijk op de hoogte gebracht.

Het is voor het eerst in de vijftienjarige geschiedenis dat de Streektaalprijs werd thuisbezorgd. Door de coronamaatregelen moest de gebruikelijke feestelijke uitreiking in De Winsinghhof in Roden, gepland voor afgelopen zondag, worden afgelast.

Voor de tweede keer

Voor Jan Henk de Groot is het de tweede keer dat hij in de categorie cd, dvd en overige met de cheque van 1001 euro en eeuwige roem aan de haal gaat. Voor zijn Groningstalige debuut Weerom, mocht de in Hoogezand woonachtige troubadour de Streektaalprijs 2013 in ontvangst nemen.

Dit keer was het De Groots derde Groningstalige cd, De Wolf is trug , die de jury bekoorde. ,,Een ijzersterk album van een ervaren en getalenteerde artiest die de obstakels in zijn leven omzette in prachtige muziek’’, aldus het juryrapport.

Doorwrochte historische roman

In de categorie proza en poëzie gaat de DvhN-Streektaalprijs 2019 naar het Drentse romandebuut van Marga Zwiggelaar; Maagie in het ies . Volgens de jury ‘een doorwrochte, sterk gedocumenteerde historische misdaadroman’.

,,De lezer waant zich in het Hoogeveen en Friesland van vlak voor de Bataafse republiek. Spanningen tussen orangisten en patriotten zijn duidelijk voelbaar, terwijl er in de barre vrieskou een reeks moorden moet worden opgelost.’’

Overige genomineerden

Overige genomineerden in de categorie cd, dvd en overige waren Wat Aans (rappers Rik Baptist en Teun Heuvel) voor hun debuut Grunnegs Hoop , en de Drentse theaterproductie op locatie, De Toorn van Thunaer van stichting Ter Klinke.

In de categorie proza en poezie waren naast winnares Zwiggelaar, genomineerd de Drentse schrijver Chris Canter voor zijn debuut Moenen en de Groningse schrijver, dichter en columnist Tonko Ufkes, met zijn bundel Boeten nog niet binnen .

Geen publieksprijs

De jury, onder voorzitterschap van Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen, bestaat uit Jannie Kuipers, Geesjen Doddema, Ingeborg Nienhuis en Jan Wierenga.

De streektaalprijzen 2018 gingen naar de Drentse schrijver Anne Doornbos en de Groningse zangeres Marlene Bakker. De publieksprijs was voor de eveneens Groningse zangeres Irene Wilkens. Dit jaar wordt er geen publieksprijs toegekend.

Later vandaag wordt op www.dvhn.nl een video- en geschreven verslag geplaatst van de uitreiking.

Nieuws

Meest gelezen

menu