In memoriam: Jan Kooi van platenzaak Elpee in Groningen. 'Jan wist niet alleen van welke muziek je hield, maar ook waar je van kon gaan houden'

Met het overlijden van Jan Kooi verliest de Groningse muziekscene een icoon. Kooi was mede-eigenaar van platenzaak Elpee en onvermoeibaar promotor van obscure bandjes en ander ongepolijst moois.

Jan Kooi (rechts) met Jan Gorter in een tijdelijk onderkomen van Elpee in 2018.

Jan Kooi (rechts) met Jan Gorter in een tijdelijk onderkomen van Elpee in 2018. Foto: archief DvhN

In Gelkingestraat 33 is het stil. Hier, waar ‘de Jannen’ van Elpee vorig jaar hun nieuwe stek hebben gevonden, zet Jan Gorter een kop thee en leest online de vele berichten die binnenstromen over zijn overleden compagnon.

De Nederlandse muziekwereld reageert geschokt op het nieuws dat de familie bekend maakte op Twitter: woensdagochtend overleed Jan Kooi (62) na een kort ziekbed. Velen werden geraakt door zijn jongensachtige passie, zijn nooit aflatende nieuwsgierigheid, zijn uitvoerige kennis en zijn persoonlijke aanpak - Kooi wist niet alleen waar je van hield maar ook waar je van kon gaan houden.

Niet te onderschatten bijdrage aan de underground

De reacties komen van bekende dj’s als Michiel Veenstra en Leo Blokhuis, van popjournalisten, van festivalorganisatoren, van muziekbobo’s. Kooi had nationaal invloed - en in zijn favoriete garagescene ook internationaal - maar de meest bewogen reacties komen vanzelfsprekend uit zijn eigen stad.

Poppodium Vera schrijft hoeveel Kooi heeft bijgedragen aan de underground muziek in Groningen en daarmee een ‘niet te onderschatten bijdrage’ heeft geleverd aan het succes van Vera. Want als Kooi echt blij werd van een bandje - en dat werd hij vaak - hield hij niet op met de plaat te promoten totdat er genoeg fans in de stad waren om Vera bij een concert te vullen.

Geen band te klein om het vuur aan te wakkeren

EurosonicNoorderslag noemt Kooi ambassadeur van muziek die gehoord moest worden. ‘Voor Jan was geen band te klein of te obscuur om het vuur bij anderen aan te wakkeren. Jan wist zijn enthousiasme als geen ander over te brengen bij de Stadjer die langskwam bij Elpee, zijn vele volgers op Twitter tot aan de internationale ESNS-bezoekers in januari’.

Jan Gorter leest het allemaal, daar tussen de platen waar ze samen zo van hielden - ‘de Jannen’. Kooi begon in 1986 in Elpee, Gorter volgde drie jaar later. In 2005 werden ze samen eigenaar van de platenzaak die een begrip was in de Oosterstraat, maar in 2017 moest verhuizen. Internet maakte de platenverkoop niet makkelijker, al wisten weinigen het medium ook juist zo goed te gebruiken om mensen te bereiken als Jan Kooi. Hij twitterde fanatiek, en zeker niet alleen over muziek.

Collega en vriend sinds het begin der tijden

‘We houden de winkel open, ook vandaag’, heeft Gorter op de website van Elpee geschreven na het overlijden van zijn ‘collega en vriend sinds het begin der tijden’. Zo nu en dan komt een klant binnenlopen om hem te condoleren, iemand brengt bloemen.

Daarom is Elpee ook vandaag open. Want al die berichten online zijn mooi en troostend, maar mensen spreken in de winkel is anders. Daar hield Jan Kooi ook altijd zo van.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu