Jan Kuitenbrouwer in Groningen: ‘Internet moet worden beteugeld’

Op internet maken Big Brother en Big Business de dienst uit. Hoog tijd voor regulering, meent publicist Jan Kuitenbrouwer.

In 1983 was hij de eerste Nederlandse journalist die een boek schreef over zijn ervaringen met de personal computer, getiteld ‘Mijn micro en ik’. Nu, 35 jaar later, maakt hij de balans op in het nieuwe werk ‘Datadictatuur. Hoe de mens het internet de baas blijft’ (Uitgeverij Prometheus, 128 blz, 12,50 euro) waarover hij vanavond in Groningen een voordracht geeft.

Internet is uitgegroeid tot het zenuwstelsel van de samenleving. Zoals veel internetadepten van het eerste uur koesterde Kuitenbrouwer een heilig vertrouwen in het ‘machtsvrije’ digitale, publieke domein, waar iedereen op basis van gelijkheid met elkaar kon communiceren.

Monopolisten

Maar internetgebruikers zijn massaal ten prooi gevallen aan Google, Facebook, YouTube, Amazon en andere bedrijven uit Silicon Valley. Bijna allemaal monopolisten die naar buiten toe een idealistisch imago uitventen, ‘maar het grootste economische machtsblok ooit vormen’.

Kuitenbrouwer spreekt over ‘internetexceptionalism’ om aan te duiden dat het web een bijzondere status geniet. Het staat boven de wet. Terwijl traditionele media zijn onderworpen aan strikte regels, is internet een vrijplaats. ,,We hebben er ooit een hek omheen gezet ter bescherming van de gebruiker voor de overheid, maar dankzij dat hek kon paradoxaal genoeg het grootkapitaal ongestoord zijn gang gaan.’’

Privacy

De privacy van de gebruiker moet in zijn ogen veel beter gewaarborgd worden. De EU heeft met de instelling van de Algemene verordening gegevensbescherming (AGV) een stap in de goede richting gezet. Al gaat Trump met het afschaffen van netneutraliteit weer de verkeerde kant op.

Internet is volgens Kuitenbrouwer een ernstige bedreiging voor de traditionele media, de vierde - ‘waarheidsprekende’ - macht. ,,Deze media hebben privacy, transparantie en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan. Deze waarden worden op internet op grote schaal met voeten getreden. Internet moet beteugeld worden. Anders is het af snel gelopen met de democratie.’’

Lezing

Jan Kuitenbrouwer houdt donderdagavond bij Studium Generale Groningen de voordracht ‘Datadictatuur. Hoe de mens het internet de baas blijft’. Plaats: Der Aa-kerk, Akerkhof 2, Groningen. Aanvang: 20 uur.

Nieuws

Meest gelezen

menu