Jan Starke Veendammer van het jaar 2015

FOTO ARCHIEF DVHN

Jan Starke, de man van het Huis voor de Kunst mag zich Veendammer van jaar 2015 noemen. Starke werd vrijdagmiddag met een smoes naar het gemeentehuis gelokt, waar hij op het schild werd gehesen.

De verbazing was van z'n gezicht te lezen. ,,Dit had ik niet gedacht.'' Toch was het zo. Jan Starke begon in 2013 zijn Huis voor de Kunst in de Stationsstraat. ,,Hij zorgde op bijzondere wijze voor een mooi stukje promotie voor Veendam, Groningen en het Noorden'', stelt juryvoorzitter Ankie Beenen.

,,Starke wil zijn passie voor schilderijen en beelden graag met anderen delen, met een breed publiek. Dat doet hij door ontmoetingen te arrangeren tussen bijvoorbeeld kunst, cabaret en muziek. Ook biedt het huis voor de kunst kansen voor aanstormend talent uit de regio en worden er met het Veenkoloniaal Symfonie Orkest kamermuziekconcerten gehouden.''

Positieve bijdrage

De verkiezing was voor de negende keer. In totaal waren 14 personen genomineerd. Veendammer van het Jaar worden mensen die een positieve bijdrage leveren aan de Veendammer samenleving of die de gemeente op een positieve manier onder de aandacht hebben gebracht. En ze moeten net een beetje anders dan anderen zijn. Starke voldoet aan die voorwaarden.

Beenen: ,,Zo had Huis voor de Kunst vorig jaar acht afleveringen lang een prominente plek in het RTL4 programma Life is beautiful. Per keer werden kunstenaars uit het Noorden belicht in hun eigen atelier.’’ Uit handen van Ina Wei die vorig jaar de eretitel kreeg toebedeeld, ontving Starke de prijs.

Nieuws

Meest gelezen

menu