Je eigen huis bouwen? Dat kan alleen nog met een dikke portemonnee. Dit is waarom het zo duur is

Het (laten) bouwen van een huis is fors duurder geworden door gestegen materiaalkosten. Foto: ANP
Als klanten bij Wiebe de Wit aankloppen met een budget van pakweg 3 ton, weet de eigenaar van Bouwbedrijf Marum dat het een kort gesprek wordt: dat bedrag is bij lange na niet genoeg om een nieuwbouwhuis uit de grond te stampen.
De Wit heeft vier man personeel in dienst en bouwt jaarlijks zo’n drie huizen. Een vrijstaande woning kostte bij hem tot een jaar geleden 4,5 ton, maar voor dat bedrag lukt het allang niet meer. ,,Het is bizar. De prijzen beginnen nu bij 625.000 euro’’, zegt De Wit.
Belangrijkste reden is de gestegen kostenpost voor materiaal. Staal, kunststof, beton en aluminium: De Wit zag sinds de start van de oorlog in Oekraïne praktisch alles duurder worden bij de groothandel. Komt het door de Russische president Vladimir Poetin dat een nieuwbouwwoning praktisch onbetaalbaar is? Of ligt het genuanceerder?
Bij een deel van de producten is inderdaad een direct verband. Veel grondstoffen voor bouwmateriaal, zoals staal en aluminium, kwamen rechtstreeks uit Rusland of Oekraïne. Die aanvoer is stilgevallen of in ieder geval verstoord.
Energieverslindende ovens
Hoge energiekosten zijn ook een direct gevolg van de Russische inval. Fabrieken die producten voor de bouw leveren, maken vaak gebruik van ovens. Denk aan glas en dakpannen: producten die bij hoge temperaturen tot stand komen. Door de hoge gasrekening zijn die materialen véél duurder geworden. Dat blijft nog wel even zo.
,,Want de energieprijzen zitten nog lang niet op het niveau van voor de oorlog’’, zegt Ted Peek van bouwkostendatabureau BDB, dat de ontwikkelingen en prijzen in de Nederlandse bouw bijhoudt.
Marktwerking drijft de prijs van producten op die minder afhankelijk zijn van energie, stelt Peek. ,,Neem hout. Die prijs schoot omhoog, nadat het in beeld kwam als alternatief voor meer milieubelastend materiaal. Dat is een kwestie van vraag en aanbod. Afgelopen jaar zijn de houtprijzen ook weer behoorlijk gezakt.’’
Volgens Peek gaat het nog wel even duren voordat we de dalende energieprijzen terugzien op prijskaartjes in de groothandel of bij de bouwmarkt. Fabrikanten krijgen volgens de expert te maken met een nieuwe kostenpost. ,,In veel cao’s is een tariefstijging verwerkt. Bouwvakkers krijgen er 5 à 6 procent bij en de lonen in de fabrieken stijgen. Loonkosten gaan dit jaar een serieuze rol spelen’’, aldus Peek.
Doordat de prijzen zo fluctueren, moet De Wit steeds vaker puzzelen. Past die baksteen nog wel binnen het budget? Is de dakpan nog wel leverbaar? De bouwer moet steeds op zoek naar alternatieven. ,,Je moet creatief zijn’’, zegt De Wit. ,,Is het er niet, dan schakelen we door.’’