Kijk terug: Je ex begluren op social media of appjes sturen: wanneer is het stalking? 'Dit gedrag wordt online niet snel gecorrigeerd. Daarom slaan mensen sneller door' | Talk of the Town

Talk of the Town

Het weekend staat weer voor de deur: tijd voor Talk of the Town. Presentator Lara Harbers ontvangt onder meer sterrenchef Steven Klein Nijenhuis, wethouder Roeland van der Schaaf van de gemeente Groningen, illustrator Nienke Siegers en forensisch psycholoog Eric Blaauw. Kijk hier de uitzending terug.

Stalkgedrag

We hebben het allemaal wel eens gedaan: wat vaker op de instagram van je ex kijken of stiekem gluren op het profiel van diens nieuwe liefde. Misschien heb je zelfs in een opwelling van liefdesverdriet een appje gestuurd waar je later spijt van had. Wanneer gaat dit gedrag over in stalken? „Dit gedrag wordt online niet snel gecorrigeerd. Daarom slaan mensen sneller door”, zegt forensisch psycholoog Eric Blaauw

Blaauw is lector verslavingskunde aan de Hanzehogeschool Groningen en weet alles van stalking. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar stalking en schuift vrijdag aan om te vertellen over de verschillende manieren waarop stalken kan voorkomen: ,,Een verliefde stalker staat wellicht op de hoek van de straat. Die doet niet per se heftige dingen, maar een bos bloemen krijgen als je dat niet wil, kan ook heel vervelend zijn.”

‘Heb je het mooiste station van Nederland en wat zet Groningen ervoor? Een skipiste!’

Het station van Groningen werd in 2019 nog verkozen tot het mooiste station van Nederland, maar over dat wat ervoor staat is men minder te spreken. Een skipiste, stenen vlakte of betonnen kolos: Stadjers worden niet blij van het Stadsbalkon van Groningen dat de fietsenstalling voor het Hoofdstation bedekt.

En dus overweegt het gemeentebestuur van Groningen het Stadsbalkon deels of in zijn geheel te slopen. Wethouder Roeland van der Schaaf schuift aan bij Lara Harbers om over een alternatief te praten. Aan zijn Twitter af te lezen mag het namelijk wel een stukje groener en gezelliger.

Lekker500

De nieuwe Groningse binnenkomer in de Top 100 van Lekker500 is Herberg Onder de Linden. Het restaurant in Aduard is al acht jaar in het bezit van een Michelinster, maar in dit lijstje stonden ze niet eerder. Chef Steven Klein Nijenhuis vertelt alles over deze culinaire prestatie in Talk of the Town.

De Lekker500 stelt sinds 1977 jaarlijks een lijst samen met de vijfhonderd beste restaurants van Nederland. Met lovende woorden staat Herberg Onder de Linden dit jaar op plek 69: ,,Een team dat gewaagde combinaties niet schuwt, maar wel weet wat ze aan het doen zijn. Voor ons is dit geen klassieke keuken in een nieuw jasje, of de Franse keuken met een eigen twist: het is de keuken van patron-cuisinier Steven Klein Nijenhuis.”

Groningse alfabet: ‘de A van aaierbal’

Van de A van aaierbal tot de Z van ziedjekroepen: illustrator Nienke Siegers uit Groningen heeft een poster met het Groningse alfabet gemaakt. Makkelijk was het niet, vertelt ze: ,,Er zijn bijna geen Groningse woorden met de C.’’

Zelf komt Siegers uit Nieuwe Pekela. Ze spreekt het dialect niet, maar ze kan het wel verstaan. ,,Ik heb Gronings gehad op school, maar dat is niet echt blijven hangen. Mijn moeder vindt dat heel jammer en ik inmiddels ook wel. Het is een heel mooi dialect en het heeft verrassend veel woorden voor zeurkous.’’

Nieuwsgierig welk woord met de C het geworden is? Dat zie je in de uitzending.

Column en livemuziek

Geen Talk of the Town zonder verrassende livemuziek: deze week verzorgd door Them Dirty Dimes. Met hun debuutalbum ’In Gold We Trust’ - een originele mix van swing, gypsy, jazz en Americana - zette de band zichzelf in binnen- en buitenland stevig op de kaart.

Daarnaast verzorgt onze vaste columnist Esmé van den Boom deze week weer fonkelnieuwe column. Benieuwd waar deze over gaat? Kijk hier om 16.00 uur live naar Talk of the Town.

Nieuws

Meest gelezen

menu