Kijk terug: Je geld verdienen met gamen? Chris de Jong (31) uit Groningen heeft een baan waar menig puber alleen van kan dromen | Talk of the Town

Het is weer tijd voor een splinternieuwe uitzending van Talk of the Town. Met deze week: hoe kan het dat Pokémon kaarten juist nu populairder zijn dan ooit? Waarom luiden zorgprofessionals in het Noorden de noodklok over seksueel geweld? En hoe kun je van gamen je baan maken? Presentator Nathan de Vries ontvangt weer een hoop spraakmakende gasten. Kijk hier de uitzending van vrijdag 29 oktober terug.

Chris de Jong heeft een baan waar menig jonge puber van droomt: hij is gamer. De 31-jarige uit Groningen is een soort popster in de wereld van E-games. Hij speelt CS:GO, een schietspel waarmee hij in teams meedoet aan wedstrijden over de hele wereld. Voor corona speelde hij in stadions met wel 15.000 mensen publiek.

Maar hoe word je professioneel gamer? En hoe ziet je werkdag er dan uit? Dat vertelt De Jong vrijdag in Talk of the Town. ,,Ik heb mijn gymnasium afgerond en heb toen twee studies geprobeerd. Maar vond het eigenlijk niets. Ik wist toen al dat ik gamen echt heel leuk vond en besloot het serieus te gaan proberen.”

Professionals uit de gezondheidszorg luiden noodklok

Jaarlijks worden in Nederland 62.000 kinderen voor het eerst slachtoffer van seksueel geweld. Dat cijfer daalt niet. 1 op de 10 vrouwelijke studenten wordt verkracht. DVHN-verslaggever Rosa Timmer maakt in samenwerking met het Centrum Seksueel Geweld een serie over de omvang en impact van seksueel geweld.

,,Door de omvang van het probleem vind ik dat we het onderwerp uit de taboesfeer moeten halen”, zegt Timmer. Ze interviewt professionals over de falende aanpak, slachtoffers en omstanders en wordt er gekeken naar structurele oplossingen. In Talk of the Town gaat ze dieper op het onderwerp in.

Rijk worden van karton

Pikachu, Bulbasaur of Squirtle. De eerste Pokémonkaarten zijn meer dan twintig jaar oud, maar de speelkaarten zijn nu misschien wel populairder dan ooit. Een zeldzame kaart is soms zelfs duizenden euro’s waard. Maar of je rijk kunt worden van je oude kaarten op zolder?

Steffen Eriksen, docent aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de RUG, weet er alles van. Hij is fanatiek Pokémonspeler en -verzamelaar en reist de hele wereld rond voor het spel. Eriksen is zelfs elf keer naar een wereldkampioenschap geweest. ,,Ik ken ook mijn vrouw via Pokémon. We hadden een bruiloft in Pokémon thema.”

Hoe die bruiloft eruit zag, zie je om vrijdagmiddag om 17.00 uur in Talk of the Town. Hij schuift aan om te vertellen over wat er nou zo leuk is aan het spel en hoe het kan dat er zoveel geld omgaat in de kaarten.

Livemuziek en column

Het is weer de laatste vrijdag van de maand en dat betekent dat Milan Bos van 3Voor12 Groningen weer een vette artiest uitnodigt voor de uitzending. Bos heeft voor deze vrijdag de jongens van Never Been To Berlin (NBTB) geregeld. NBTB is een onafhankelijk duo uit het Noorden van Nederland. Goossie Dilligans (Goya Buitenhuis) en Midnight Phone Carl (Sander Kaatee) doen alles zelf, van het schrijven van hun nummers tot het opnemen van de vocals en tot het mixen en masteren van hun beats.

Voorheen maakten ze Nederlandse pop/hiphop onder de naam ‘PUNANI COLLECTIVE’, maar toen het derde lid zich wilde focussen op andere dingen hebben ze besloten een 180 te doen en dance te maken met Engelse vocals. Goossie Dilligans maakt nog wel Nederlandse hiphop met zijn neefje Thyme Flies als Yuf Willie.

En de uitzending is niet compleet zonder columnist. Deze week is dat Bram Esser. Benieuwd waar hij zich deze week over verwonderde? Kijk hier live naar de uitzending om 17.00 uur, of schuif aan op de vijfde verdieping in Forum Groningen.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu