Je kunt straks voor een sneltest op corona naar de XL-teststraat van de GGD in Martiniplaza in Groningen. Binnen een kwartier uitslag

Jos Rietveld, directeur GGD Groningen Foto: Corné Sparidaens

De GGD Groningen hoopt binnen enkele weken een XL-teststraat te openen in de stad, mogelijk in MartiniPlaza. De GGD wil hier gewone coronatesten én sneltesten aanbieden.

De noordelijke GGD’s hebben hun capaciteit voor het testen nu al beter op orde, waardoor vrijwel iedereen zich binnen 24 uur kan laten testen. ,,Wie zich ‘s ochtends meldt kan meestal diezelfde dag getest worden’’, zegt directeur Jos Rietveld van de GGD Groningen.

Testen bij GGD zijn gratis

‘Laat je gratis testen bij de GGD’, zo prijst de GGD zijn teststraten aan. Want bij commerciële aanbieders kost het soms 100 euro of meer. De overheid vindt het ook handiger dat de uitslagen centraal worden bijgehouden, want die registratie loopt via commerciële teststraten soms rommelig.

,,We zijn nu bezig met een aantal partners een grote teststraat voor 2500 testen per dag in te richten’’, zegt Jos Rietveld, directeur van de GGD Groningen. Die XL-teststraat komt bovenop de huidige testlocaties in Groningen, Veendam, Delfzijl (Farmsum) en Grijpskerk. De bestaande testlocaties kunnen nu per dag 1800 testen aan.

XL-teststraat is er vooral voor sneltesten

Het inrichten van de XL-straten op diverse plekken in het land is een besluit van minister Hugo de Jonge. Naast zeven XL-locaties in het land komen er 25 extra sneltestlocaties, waarschijnlijk ook in Drenthe en Friesland.

De XL-testraat is vooral bedoeld voor sneltesten. ,,Want er is nu bij werkgevers een grote behoefte aan sneltesten, met name ook in de zorg en het onderwijs, waar veel uitval van personeel is doordat ze moeten wachten op de testuitslag’’, vervolgt Rietveld.

Bron besmetting wordt zelden gevonden

De testen bij de GGD zijn nog steeds alleen bedoeld voor mensen met klachten. Wie in contact is geweest met een besmet persoon maar nog geen klachten heeft, kan in principe alleen bij commerciële teststraten terecht. Maar er wordt niet streng gecontroleerd op klachten. ,,We zien in praktijk ook vaker dezelfde mensen komen voor een test’’, merkt Rietveld op.

De GGD Groningen is ook het bron- en contactonderzoek aan het uitbreiden. Op dit moment is het aantal besmettingen nog steeds zo hoog dat het lastig is de bron te achterhalen. ,,Het lukt ons maar in 20 procent van de gevallen om de bron te vinden’’, zegt Rietveld.

De hoop is dat door de gedeeltelijke lockdown het aantal besmettingen gaat dalen. Op dit moment is de stijging in het Noorden aan het afnemen. Zodra er echt aanzienlijk minder besmettingen zijn, is de GGD volgens Rietveld weer beter in staat het bron- en contactonderzoek uit te voeren. Het dagelijks inzetbare aantal medewerkers daarvoor wordt de komende weken uitgebreid naar veertig.

Nieuws

Meest gelezen

menu