Je studieschuld van 30.000 euro in twee jaar aflossen: het is Maaike Wind uit Groningen gelukt

Maaike Wind. Foto: Siese Veenstra

De jaarwisseling voelt altijd een beetje als een nieuw begin. Een schone lei. Dat zal voor Maaike Wind (39) uit Groningen bij uitstek het geval zijn. In twee jaar loste ze 30.000 euro aan studieschuld af. Sinds maandag staat haar DUO-teller op nul.

Het is je gelukt!

,,Ja! Het voelt heel gek. Het is fijn natuurlijk, maar het voelt ook heel rustig. Ik had verwacht dat ik me uitbundig zou voelen. Uitbundig blij. Maar het is juist heel ingetogen. Eigenlijk is het natuurlijk gewoon heel lekker, maar ik moet er even aan wennen denk ik.”

Waarom besloot je twee jaar geleden je studieschuld versneld af te betalen?

,,Toen ik eenmaal in de dertig was, baalde ik ieder jaar meer van mijn studieschuld. Ik dacht, shit, ik wil iets opbouwen. Die studieschuld die ik probeerde te negeren plopte steeds vaker op. Ik kreeg er steeds vaker stress van.

Ik rekende op gegeven moment uit hoe lang ik bezig zou zijn als ik het minimum zou afbetalen. Dan zou ik bijna 50 zijn geweest. Maar als ik het horeca-, kleding-, en reisbudet allemaal, bam, op nul zou zetten, dan zou ik er twee jaar en twee maanden over doen. Het kan, dacht ik. Dan ben ik niet 50 maar 39. En dat is nu gelukt.”

Voelt het als een prestatie?

,,Ja echt. Vooral omdat ik veel reacties kreeg met ‘Waarom doe je het zo snel?’ en ‘De rente is zo laag je kunt beter beleggen’. Het is zo tegen de gebaande paden in, als ik nu terugkijk dan denk ik, wauw, wat goed dat ik wist dat het me blij zou maken. En dat ik eraan vast heb gehouden. Niks of niemand heeft mij van mijn pad gebracht.”

Is het ook wel eens moeilijk geweest?

,,Ja hoor. In november bijvoorbeeld. Ik heb geloof ik wel voor 400 euro aan boodschappen gekocht. Bijna mijn oude bedrag weer. Dan ben je er bijna, en dan voelt het alsof je de boel saboteert. En ik vond het in het begin ook lastig met vrienden. Als zij vroegen ‘Ga je mee naar...?’ was mijn standaard antwoord altijd ‘Ja’. Dat wás ik. En ineens deed ik helemaal niks meer. Dat was wel lastig.”

En nu? Ga je nu flink geld spenderen of blijf je zuinig leven?

,,Ik blijf wel zuiniger leven, maar wil in de toekomst wel meer gaan reizen. Mijn zoontje wat meer van de wereld laten zien. En ik zal wel wat makkelijker worden met dingen vervangen als ze kapot gaan. Oh, en ik wil ook naar de kapper! Ik ben sinds augustus vorig jaar niet meer naar de kapper geweest. Daar moet ik nog even op wachten, maar er kan nog wel een maandje bij, haha.”

Maaike Wind blogt over haar studieschuld en het vervolg op haar aflosmissie op fuckdiestudieschuld.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu