'Je vindt een klompje, maakt het schoon en het blijkt een mantelspeld. Alsof je paaseitjes uitpakt.' Kruiwagens vol aardewerk en andere bijzondere vondsten bij de wierde in Adorp.

Archeoloog André Pleszynski is helemaal in zijn nopjes bij de opgraving van de wierde in Adorp. Hij en zijn team vinden hier dagelijks een kruiwagen vol bodemschatten: van historische mantelspelden tot aardewerk. Dagblad van het Noorden nam een kijkje bij de werkzaamheden.

Archeoloog André Pleszinsky (links) van MUG Ingenieursbureau is sinds een maand bezig met de gedeeltelijke afgraving van de wierde van Adorp en hij voelt zich als een kind in een snoepwinkel. ,,We vinden hier elke dag zovéél, dit heb ik nog nooit meegemaakt.’’

Archeoloog André Pleszinsky (links) van MUG Ingenieursbureau is sinds een maand bezig met de gedeeltelijke afgraving van de wierde van Adorp en hij voelt zich als een kind in een snoepwinkel. ,,We vinden hier elke dag zovéél, dit heb ik nog nooit meegemaakt.’’ Foto: DVHN

Eigenlijk zit alles onder een laagje modder. De broeken, laarzen en handschoenen van het team dat het archeologisch onderzoek verricht, de vondsten die uit de grond worden getoverd, de neus van een van de teamleden en zelfs de computer waar gegevens op worden ingevoerd ziet een beetje grijs.