Jesse Klaver, het UMCG, duizenden Groningers en vele anderen komen vrijdag naar de fakkeltocht (+route)

De fakkeloptocht van 2017. Met voorop Freek de Jonge. Foto: ANP/Ferdy Damman

Hoeveel duizenden komen er vrijdag bijeen in Groningen? De fakkeloptocht tegen de gaswinning vormde vorig jaar een schijnbaar eindeloze stoet en dreigt deze keer nog veel langer te worden. Steeds meer mensen sluiten aan en komen naar Groningen. Wie doen er mee en waar gaat de route langs?

,,Vorig jaar was het een geweldige manifestatie met 4000 mensen. Dit keer hoopt de organisatie de 10.000 mensen te halen. Zet druk en protesteer!'' Freek de Jonge, vorig jaar een van de kartrekkers bij de optocht, is duidelijk.

Hij staat niet alleen. Veel meer partijen roepen Groningers op om mee te lopen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen bijvoorbeeld.

En hoe ziet die scheur er dan uit? Nou, zo:

Vrijwel alle Groningse gemeenten zullen een vertegenwoordiging naar Groningen sturen vrijdag. Veel bestuurders uit het gebied zijn ook aanwezig.

De supportersvereniging van FC Groningen roept de leden op massaal aanwezig te zijn bij de fakkeltocht.

Verdrievoudiging?

De Groninger Bodem Beweging organiseert de tocht samen met Milieudefensie, het Gasberaad, Code Rood, Fossielvrij Groningen, Platform Kerk en Aardbeving en Van Graan naar Banaan

Schorren hoopt op minstens een verdubbeling van het aantal deelnemers. ,,En liever nog een verdrievoudiging .''

Hoeveel mensen er precies komen is lastig te voorspellen. Milieudefensie zegt wel duidelijk te merken dat het aantal steunbetuigingen snel oploopt. Via Milieudefensie kunnen mensen een fakkel sponsoren . ,,Dat gebeurt steeds meer'', zegt Jorien de Lege van de organisatie.

Programma + de hele route

De start is om 19.30 uur op de Vismarkt. Daar verricht Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging de opening. Aan het woord komen ook burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum, Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP), fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks en Jorien de Lege van Milieudefensie.

Het Klimaatkoor onder leiding van de Utrechtse muzikant Florian Wolff zal spelen. Om 20.00 uur begint de tocht.

De route is anders dan die van vorig jaar. Dat heeft ermee te maken dat festival Eurosonic Noorderslag gelijktijdig op meerdere plekken in de stad plaats vindt.

De fakkeltocht begint vrijdag om 19.30 uur op de Vismarkt in Groningen. Daarna gaat de route langs het Akerkhof - Brugstraat - Hoge der A - Noorderhaven -Lopendediep - Spilsluizen - Turfsingel - Schuitendiep - Kattendiep - Gedempte Zuiderdiep - Herestraat - Vismarkt.

 

De organisastie roept op om zelf geen fakkels mee te nemen. De fakkels worden uitgedeeld. Spandoeken en vlaggen meenemen mag, maar mensen die dat doen worden verzocht achteraan te sluiten, uit de buurt van de fakkels.

Kerkklokken luiden

Tijdens de tocht luiden vermoedelijk de kerklokken in groten getale. Het Platform Kerk & Aardbeving roept kerken in en om Groningen op de klokken te luiden als teken van solidariteit.

,,Het zou heel mooi zijn als in alle hoeken van het land de klokken luiden als signaal naar de regering dat er meer dan genoeg onrechtvaardig leed is geleden en ter ondersteuning van de gedupeerden", zegt Jacobine Gelderloos van Platform Kerk & Aardbeving.

Nieuws

Meest gelezen

menu