Jesse in tuin opgegraven

Foto: DvhN

Leens en Kloosterburen zijn in shock. Jesse van Wieren (28) uit Leens, die sinds nieuwjaarsmorgen werd vermist en door honderden mensen is gezocht, is niet verongelukt maar waarschijnlijk vermoord.

Leens en Kloosterburen zijn in shock. Jesse van Wieren (28) uit Leens, die sinds nieuwjaarsmorgen werd vermist en door honderden mensen is gezocht, is niet verongelukt maar waarschijnlijk vermoord.

Zijn ontzielde lichaam werd gisteren aangetroffen in een tuin van een woning in de Hoofdstraat in Kloosterburen. Op steenworp afstand van café Willibord waar de inwoner van Leens nieuwjaarsmorgen voor het laatst is gezien. De 25-jarige bewoner van de zogenaamde oefenwoning voor (ex) psychiatrische, verslaafde en forensische cliënten en een 27-jarige vriendin zijn dinsdagavond opgepakt.

Afgebroken
De recherche had toen al de hele dag onderzoek gedaan, vooral binnen in de woning, op basis van een tip dat daar een ruzie had plaatsgehad in de nacht van oud en nieuw. ,,'s Avonds kwam nog informatie binnen dat er een lichaam in de tuin zou liggen'', aldus politiewoordvoerder Ramona Venema.

Omdat het al donker was heeft het team na een eerste verkenning in de tuin het onderzoek afgebroken. ,,Als er sprake is van een misdrijf, moet je heel goed onderzoek doen om dat te kunnen bewijzen. We hadden daglicht nodig.'' De familie werd al wel geïnformeerd dat ze rekening moest houden met de mogelijkheid dat Jesse in de tuin lag. ,,Dan ontstaat een spanningsveld'', aldus Venema. ,,De familie wil natuurlijk zo snel mogelijk duidelijkheid.''

'Niet te geloven'
Gisterenmiddag kwam die eindelijk na systematisch en minutieus sporenonderzoek: er lag een lichaam begraven in de tuin. Pas gisteravond werd definitief duidelijk dat het ging om Jesse. Sectie moet uitwijzen wat de doodsoorzaak is.

,,Vreselijk'', reageert een buurtbewoner. ,,We hielden er rekening mee dat hij niet meer leefde na drie dagen van intensief zoeken. Een ongeluk, dacht iedereen. Maar een misdrijf? Niet te geloven.''

Verdachten
De verdachte woont sinds enkele maanden in de oefenwoning van de stichting Keroazie uit Pieterburen. Volgens een woordvoerder wordt hij niet door de stichting begeleid maar door ‘externe deskundigen'.

De politie geeft in het belang van het onderzoek geen informatie over de verdachten. Ook niet of ze een strafblad hebben. Het verhaal dat in Kloosterburen de ronde doet is dat de man op oudejaarsnacht café Willibrord is uitgezet omdat hij onder invloed van drugs agressief was. De cafébaas wil dat niet bevestigen.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Jesse van Wieren
menu