Jeukrups houdt flink huis aan Duitse kant van de grens met Oost-Groningen

In de grensstreek waarschuwen borden voor de eikenprocessierups Foto: DvhN

De eikenprocessierups ontpopt zich in deze zomer ook aan de andere kant van de grens als een echte plaaggeest. Hij is er bezig aan een enorme opmars.

,,Waar in vorige jaren het dier misschien in 15 bomen in een dorp zat, staan er nu in elke straat zeker 15 van zulke bomen’’, zegt burgemeester Jens Willerding van de gemeente Rhede. ,,De overlast is heel erg groot.’’ En niet alleen in Rhede. Ook in de rest van de Landkreis Emsland houdt de Eichenprozessionsspinner flink huis.

In Groningen is de rups, waarvan de brandhaartjes jeuk, huiduitslag en irritatie en luchtwegen en ogen kunnen veroorzaken, al enkele jaren een forse plaag. Zo was vorig jaar bijvoorbeeld in Westerkwartier zijn opmars erg groot en verspreidde hij zich ook in het bomenrijke Westerwolde razendsnel.

Die laatstgenoemde gemeente gaf gratis mezenkastjes (mezen eten de rups) aan haar inwoners in een poging te stuiten. Andere gemeenten zetten ook zulke kastjes en namen andere maatregelen. Zij allen lijken enigszins effect te sorteren.

Binnen bebouwde kommen

Burgemeester Willerding hoopt dat de aanpak van Rhede ook effect sorteert. ,,Wat wij momenteel doen, is de rupsen van bomen wegzuigen en dan vooral op plekken waar ze gevaar kunnen. Bij scholen bijvoorbeeld en op andere plekken binnen bebouwde kommen waar veel mensen langskomen. Op veel meer plekken actie ondernemen, daar is geen beginnen aan. Ook omdat het teveel kost. We hebben al een extra bedrag voor de bestrijding uitgetrokken.’’

Wat gemeenten in de grensstreek ook doen, is mensen met borden langs de weg waarschuwen. Wie de grens bij Bellingwolde of Bourtange oversteekt, komt ze tegen. Eichenprozessionsspinner. Allergiegefahr , staat er op.

CDU’ er Willerding, vorig jaar tot burgemeester benoemd, benadrukt daarbij dat binnen Rhede zich niet alleen de gemeente met de bestrijding bezighoudt. ,,Er lopen ook wegen door de gemeente die van de Landkreis Emsland en de deelstaat Nedersaksen zijn en waar ook bomen langs staan. Daar zijn die overheden verantwoordelijk voor.’’

De zorg over de jeukrups komt bij de zorgen over de coronacrisis en de gevolgen daarvan die uiteraard ook in de Duitse grensstreek spelen. ,,Zo gaan als gevolg van de crisis onze grootste traditionele evenementen niet door’’, zegt de burgemeester. Het Schützenfest en de Rheder Markt.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu