Johan 'De Viking' uit 't Zandt looft 100.000 euro uit. OM kijkt opnieuw naar bomaanslag: speelde kopstuk Mocro-maffia een rol?

Het Openbaar Ministerie gaat opnieuw kijken naar een onopgehelderde aanslag op het leven van oud-hasjhandelaar Johan Versfeld (66) uit ’t Zandt. In 2000 probeerden criminelen hem en zijn zoontje op te blazen op de A28. Zat een kopstuk van de ’Mocro-maffia’ achter de moordpoging?

Als hasjhandelaar is hij inmiddels met pensioen, maar één affaire blijft Johan Versfeld (66) achtervolgen. In 2000 probeerden criminelen hem en zijn zoon Sven op te blazen op de A28. Hij looft een ton uit voor de gouden tip over de aanslag.

Als hasjhandelaar is hij inmiddels met pensioen, maar één affaire blijft Johan Versfeld (66) achtervolgen. In 2000 probeerden criminelen hem en zijn zoon Sven op te blazen op de A28. Hij looft een ton uit voor de gouden tip over de aanslag. Foto: Rene Bouwman

Hij was in de jaren negentig een van de grootste hasjbaronnen van het Noorden. Johan Versfeld exploiteerde in die tijd wietkwekerijen met duizenden planten en runde met zijn zakenpartner en mede-eigenaar van zijn coffeeshop Saïd drugslijnen naar Engeland en Duitsland.

Versfeld werd meermalen veroordeeld voor drugsdelicten en deelname aan een criminele organisatie. Zijn laatste veroordeling was tien jaar geleden. De bijnaam ’De Viking’ heeft hij te danken aan zijn lange manen van weleer en zijn imposante uiterlijk destijds.

„Het oude leventje is voorbij. Maar de aanslag uit 2000 zit mij nog steeds ontzettend dwars”, zegt Versfeld in zijn imposante boerderij ergens in Noord-Nederland. ,,Dat ze mij moesten hebben, dat is tot daaraan toe. Maar dat de uitvoerders willens en wetens de bom onder mijn auto tot ontploffing brachten terwijl ze zagen dat mijn zoontje naast mij zat, is voor mij onverteerbaar. Ik ben mijn benen kwijtgeraakt, mijn zoontje heeft er psychisch ernstig onder geleden. Het is tijd dat de daders worden gepakt. Ik heb er alles voor over.”

Mercedes

Versfeld banjert op zijn kunstbenen door de boerderij naar de keuken. Zoon Sven schuift ook aan. Hij is inmiddels 30 jaar oud. De Viking, nog steeds met lang haar, draait stilletjes een shagje en duikt terug in de tijd. Naar de ochtend van 23 november 2000.

„Ik reed die dag naar Werkendam op mijn vader te bezoeken. Plotseling reed een Mercedes Vito langszij. Dat viel op omdat ik 160 reed en je dan niet zo snel wordt ingehaald. De man keek langdurig in onze auto met een telefoon in de handen”, vertelt Versfeld.

Zijn zoontje Sven heeft dan net een cassettebandje omgedraaid in de stereoset. „Het was muziek uit Venezuela. Zijn favoriete nummer was La Bomba. Net op dat moment hoorde je iemand uit de band zingen ’Alarma... La Bomba!’” Precies op dat moment klinkt er een enorme knal.

Bloed

Versfeld: „Ik dacht dat er een handgranaat onder de auto was gegooid. Die knal was zo heftig. De auto was meteen donker. Bekleding en draadjes hingen los... En als je 160 rijdt en je pedalen klappen eruit en je kan niet meer remmen of gas meer geven. Ja, dat is wel een heel angstig moment.” De Viking weet zijn auto de berm in te loodsen en bekommert zich meteen om zijn zoontje. Die blijkt ongedeerd.

„Het was bijzonder. Ik zei dat mijn been eraf lag. En mijn zoontje stelde me gerust en zei: het valt wel mee pap”, vertelt Versfeld. Sven knikt. „De knal ben ik een beetje kwijt. Maar de beelden van de chaos in de auto niet. Je zag geen hand voor ogen”, blikt de zoon terug. Versfeld beukte de deur van zijn Mercedes open met zijn schouder. „En Sven sleepte ik over mij heen naar buiten. Dat vond hij eng vanwege al dat bloed.”

Amputatie

In het ziekenhuis vecht De Viking voor zijn leven. Zijn vriendin Annelies hoort van de doktoren dat Versfeld het niet zou halen. „Ik had 3 liter bloed verloren en was al één been kwijt. Maar ik was zo boos dat de adrenaline mij misschien in leven heeft gehouden.” Versfeld is nooit voor geweld veroordeeld. „Ik was wat betreft een ouderwetse hasjboer. Geweld hoefde van mij niet. Liever een partij drugs verliezen, dan geweld toepassen.”

Drie weken later werd ook het tweede been van Versfeld geamputeerd. „Ik beloofde Sven dat ik na drie maanden weer zou lopen. En dat gebeurde ook met behulp van protheses”. Versfeld laat een foto zijn waarop hij met zijn lange manen zijn zoontje, met even lange manen, omhelst. „Dat was toen ik mijn belofte waarmaakte.”

Rechercheonderzoek

De recherche start dan een groot onderzoek. De bom bleek een geavanceerde explosief met semtex te zijn die met een telefoon op afstand tot ontploffing was gebracht. In de nacht voor de aanslag waren Johan en zijn vriendin wakker geworden van gerommel buiten. De volgende dag ontdekten ze enkele tiewraps op het erf. „Die waren waarschijnlijk gebruikt om de bom onder de auto te bevestigen. En ze waren over een skelter gestruikeld.”

Het onderzoek leidt in eerste instantie niet tot aanhoudingen. Wie zat erachter? „Ik had een zakelijk conflict met mijn zakenpartner Saïd. Hij en criminele contacten van hem wilden mij uit de handel en het bedrijf drukken. De dag van de aanslag moest ik voor hem een geldbedrag vervoeren. Hij wist dat ik die dag moest rijden. Ik ben ervan overtuigd dat hij achter de aanslag zat”, vertelt ’De Viking’.

Gewaarschuwd voor nieuwe aanslag

Maar niet alleen, denkt Versfeld. „Een jaar na de aanslag werd ik gewaarschuwd door de politie dat er een nieuwe aanslag zou komen. De recherche pakte toen een man op die betrokken zou zijn bij de nieuwe poging.” Bij de man werden twee pistolen, drie machinegeweren, munitie, een kogelwerend vest en ontstekingsmateriaal aangetroffen.

Versfeld dook met zijn gezin onder in het buitenland en plaatste na terugkomst een zeecontainer voor het huis om er veilig zijn wagen in te kunnen parkeren.

Mustapha F.

De verdachte achter het zware wapenarsenaal was Mustapha F., een toen 25-jarige man. F. groeide uit tot een van de grootste cokehandelaren van Nederland en was de belangrijkste opponent van Ridouan Taghi die hem volgens justitie twee keer probeerde te doden. Een van de mislukte pogingen vond plaats in Marrakesh in 2017 en kostte het leven aan een volstrekt onschuldige zoon van een rechter die voor Mustapha werd aangezien.

„Ik schrok toen ik de naam van F. zag”, zegt Versfeld. ,,Die kende ik wel: dat was Moesje zoals we hem noemden. Een goed contact van Saïd. Hij en wat Marokkanen uit Utrecht leverden hasj. Saïd had het altijd over Moes. Moes dit, Moes dat. Hij kwam uit Amersfoort en was de geweldsman van de groep. Ze wilden de markt in het Noorden veroveren.” Saïd en Mustapha kwamen uit hetzelfde dorp in Marokko: Beni Saïd.

Merengo

In die tijd draaide de Groninger recherche twee aan elkaar gelieerde, grote onderzoeken naar internationale drugshandel, Big Mac en DUIM. De eerste werd zo genoemd omdat verdachten bij de McDonald’s in Groningen afspraken voor drugsdeals. De tweede naam stond voor Drugs Uitvoer Invoer Marokkanen.

In het dossier werd een beruchte drugsfamilie uit Utrecht genoemd die onder meer actief was in Groningen en Winschoten. Leden uit dezelfde familie spelen nu een rol in het liquidatieproces Marengo.

Mustapha ’Moes’ F. kreeg twee jaar cel voor wapenbezit, maar niet voor de aanslag of het voorbereiden van een aanslag. Hij had toen al meerdere veroordelingen op zijn naam staan. F. zit nu in Marokko een straf van 15 jaar uit voor drugshandel en moet de staat daar 34 miljoen euro terugbetalen.

Ridouan Taghi en Saïd Razzouki

De aanslag op Versfeld en Sven is de enige zaak op de lijst met ruim 1700 coldcasezaken waarbij een explosief is gebruikt. De aanslag stond ook op de coldcasekalender. „Destijds zeiden rechercheurs me dat er best aanknopingspunten waren om de zaak rond te breien, maar dat ze de tijd niet kregen. Ze zagen mij natuurlijk vooral als crimineel en daarom had de aanslag geen prioriteit.”

De aanslag laat ’De Viking’ niet los. „Ik wil rust. Vooral voor mijn familie. En daarom loof ik 100.000 euro uit voor de gouden tip. Samen met de 20.000 van justitie is dat een mooi bedrag toch? Dat is nog meer dan dat op het hoofd van Ridouan Taghi en Saïd Razzouki stond.” Bang is Versfeld niet. „Bang moet je alleen zijn als je iets verkeerds hebt gedaan.”

Versfeld heeft in de afgelopen jaren meermalen aangedrongen op een gesprek met het Openbaar Ministerie. Dat is niet gebeurd. Naar aanleiding van een interview met Versfeld in het programma Crime Desk (RTL5) op maandag 8 februari heeft het OM besloten alsnog het gesprek aan te gaan en op basis daarvan te bepalen of er nader onderzoek wordt gedaan.

Saïd bleek ondanks vele pogingen ontraceerbaar voor wederhoor. Advocaat Sanne Schuurman van Mustapha F. laat weten geen commenteer te geven omdat hij geen contact kon krijgen met zijn cliënt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu