Machiavelliprijs 2022 is voor netwerker en troubleshooter Johan Remkes

Johan Remkes.

Johan Remkes. Foto: ANP/Bart Maat

Johan Remkes krijgt woensdag om 17 uur in Den Haag de Machiavelliprijs 2022.

Dat heeft de stichting Machiavelli bekend gemaakt. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

,,Met een scherpe blik op de inhoud en tegelijk een warm gevoel voor het aanwezige sentiment weet hij mensen te binden en in beweging te brengen’’, aldus het juryrapport. Daarin staat zijn aanpak van de stikstofcrisis in 2022 centraal. ,, De Remkes-factor, die gaat over communicatie”, zo vervolgt het juryrapport. “Johan Remkes verbindt partijen en weet een vastgelopen dialoog weer op gang te brengen. Met oog voor de verschillen tussen de denkkaders in politiek Den Haag en de dagelijkse praktijk van de boeren”.

,,Helder taalgebruik en een nuchtere opstelling. Met gezag zenden, maar ook ontvangen. Weten wanneer je moet praten, moet luisteren en wanneer je moet zwijgen. Dat alles is van cruciaal belang geweest om het stikstofdossier uit het slop te trekken. En om wanhopige boeren weer een beetje perspectief en vertrouwen te bieden”.

Marja Wagenaar, voorzitter van Stichting Machiavelli, reikt woensdagmiddag middag de prijs uit in Perscentrum Nieuwspoort (Den Haag). Het is de 34 ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De prijsuitreiking is toegankelijk voor iedereen die zich aanmeldt en kan vanaf 17.00 uur ook live worden gevolgd via www.stichtingmachiavelli.nl .

Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Gerrit Hiemstra, Marion Koopmans en Diederik Gommers, Elliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat, “de bedreigde burgermeester” Jos Wienen, SheDecides, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nederland, burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, H.K.H. prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's