Johanna Tjaaktje Tonkes-Hollé uit Noordbroek is 102 jaar oud. Jarig in coronatijd. Dat gaat zo

Johanna Tjaaktje Tonkes-Hollé uit Noordbroek op haar 102de verjaardag. Foto: René Beishuizen

Johanna Tjaaktje Tonkes-Hollé vierde maandag haar 102de verjaardag in zorgcentrum Lijwiekstee in Noordbroek. Jarig middenin de coronatijd dus. Dat ging zo.

Johanna Tjaaktje Tonkes-Hollé viert deze Tweede Paasdag feest met de bewoners en het personeel van Lijwiekstee, het zorgcentrum in Noordbroek waar ze woont.

Haar enige kind, Karin Daniëls-Tonkes uit Muntendam, moet buiten blijven. Dat weerhoudt haar er niet van om gebak af te leveren voor haar moeder en de anderen. Kletsen kunnen ze wel, via de telefoon en met een raam ertussen.

"Zo doen we dat al sinds de coronaregels zijn aangescherpt", vertelt de dochter. "Het is niet anders. Mijn moeder begrijpt het gelukkig wel."

Verjaardagsverrassing met muziek

Als verrassing heeft de dochter drie muzikanten van Muziekvereniging Oosterbroek uit Zuidbroek meegebracht. Het trio – Coba en Korwi Mooibroek en Esther Bouman – spelen het verjaardagslied Lang zal ze leven.

"Er wilden graag meer muzikanten mee maar vanwege het coronavirus zijn we hier maar met z’n drieën", zegt Coba Mooibroek, voordat ze de jarige trakteren op het vrolijke lied. De jarige speelt mee op een mondharmonica. "We moeten wel in dezelfde toonsoort spelen", spreekt ze de muzikanten toe.

Een krant, een tv en een iPad

Tonkes-Hollé mag dan 102 jaar zijn geworden, ze is nog altijd goed bij de pinken. "Ze leest elke dag Dagblad van het Noorden en via haar iPad kijkt ze op Facebook. ’s Avonds kijkt ze altijd naar de televisie", zegt haar trotse dochter.

Tot 2,5 jaar geleden woonde haar moeder nog zelfstandig, met ondersteuning, in Muntendam. Daar werd ze op 13 april 1918 geboren. Haar vader was jarenlang veldwachter in dit dorp.

Het gaat goed

Coronaverschijnselen heeft ze bepaald niet, aldus de dochter. "Ze belde me vanmorgen nog. Voordat ik voor haar mocht zingen, wilde ze eerst even iets doorgeven. Wat? Dat haar temperatuur 36,4 was."

Nieuws

Meest gelezen

menu