Jonge academici krijgen stem

Dit zijn de toekomstige leiders van de universiteit, aldus rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen. Vandaag gaat de Young Academy Groningen van start, een club van jonge topwetenschappers.

Merel Keijzer (links), Martine Maan en Dorina Maria Buda (rechts) van de Young Academy Groningen. FOTO PETER WASSING

Merel Keijzer (links), Martine Maan en Dorina Maria Buda (rechts) van de Young Academy Groningen. FOTO PETER WASSING

Wie aan een professor denkt, ziet een westerse man voor zich van een jaar of zestig. ,,Met grijs haar’’, zegt Dorina Buda. ,,Of kalend.’’ Buda is niet zo’n professor. Ze is vrouw, 35 jaar oud en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vandaag wordt zij, met zestien anderen, lid van de Young Academy Groningen (YAG). ,,We willen de jonge generatie een stem geven’’, zegt Buda.

Jonge topwetenschappers

De Young Academy Groningen is een nieuw gezelschap aan de RUG. Het is een club van topwetenschappers uit allerlei vakgebieden. Voor de grijze wetenschapper is geen plek, leden moeten minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd. Samen gaan ze de passie voor wetenschap uitdragen, het universiteitsbestuur adviseren en muren tussen disciplines slechten.

In het sjieke Van Swinderenhuys in de binnenstad van Groningen is de YAG alvast samen. Linguïst Merel Keijzer (36) vertelt over haar onderzoek naar tweetaligheid. Het blijkt, vertelt ze, dat tweetaligen minder snel oud worden. Zo worden ze gemiddeld vier jaar later dement. ,,Wat!’’, reageren haar collega’s. ,,Echt waar?’’

Gescheiden werelden

Ze wisten het niet. Zoals wetenschappers over het algemeen weinig weten over hun collega’s die in andere disciplines werken. Medici, filosofen, natuurkundigen, sociologen, astronomen, biologen, wiskundigen: het zijn gescheiden werelden. ,,Normaal spreek je elkaar nauwelijks’’, zegt bioloog Martine Maan (42). ,,Dat is niet goed. Je hebt te maken met hetzelfde wetenschapsbeleid, daar moet je het over hebben. De Young Academy is een van de weinige organen waarin alle disciplines worden gecombineerd. ’’

Dit soort jonge academies zijn een trend. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft een Jonge Akademie en ook veel nationale academies in het buitenland hebben een jeugdiger poot. Jonge academici hebben een ander perspectief, denken de Groningse academieleden, en ze hebben energie, passie, nieuwe ideeën.

Oase

Jonge academici hebben het ook druk. Onderzoek, onderwijs, financiering aanvragen, publicatiedwang. Het is een doordenderende trein, tijd om opzij te stappen en te reflecteren is er nauwelijks. ,,Daarom is de Young Academy een oase’’, zegt Maan. Eindelijk gewoon een keer praten met inspirerende mensen zonder altijd strategisch te denken of je daarmee je doelen wel haalt. ,,Dat moeten wij aankaarten: doe iets aan die druk voordat jonge academici geplet worden en hun inspiratie verliezen.’’

Over andere zaken waarvoor de Young Academy zich hard zal maken moet nog worden gesproken. Officieel begint de club vandaag pas echt. Zeker is dat de jonge academici geacht worden de wetenschap naar het publiek te brengen. ,, Spread the word ’’, zegt Merel Keijzer. Laten zien waar wetenschap om draait. Niet alleen naar het voor de hand liggende publiek maar ook naar de gewone Stadjer, de TT-ganger, de Libelle- en Telegraaf-lezer.

Divers

Van de zeventien leden van de YAG zijn negen man en acht vrouw. Heel andere verhoudingen dan die onder hoogleraren, waar nog niet een op de vijf vrouw is. Diversiteit is ook een onderwerp van de Young Academy, die bewust een Engelse naam heeft omdat ook internationale academici welkom zijn. Daarvan zijn er overigens maar drie van zeventien. Eén daarvan is Dorina Buda. ,,Er wordt al zolang gepraat over gebrek aan diversiteit aan de universiteit. We moeten de daad bij het woord voegen.’’

De Young Academy hoopt op dat soort zaken echt invloed te hebben. Het universiteitsbestuur neemt de club tot nu toe in ieder geval heel serieus. Rector Elmer Sterken noemt hen al ‘de toekomstige leiders van de universiteit’.

Buda glimlacht. ,,Verder helemaal geen druk of zo.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu