Jonge ondernemer Ruben Timmerman steelt in Harkstede harten met steekijs

„Mijn fietsbel en mijn vriendelijke lach, dat moet de verkoop doen”, zegt Ruben Timmerman met een twinkeling in zijn ogen. Hij staat, zoals elke zondag sinds Koningsdag, ’s middags op het plein bij Coop in Harkstede. Daar verkoopt hij steekijs tussen twee wafels.

Ruben Timmerman, met zijn 17 jaar de jongste ondernemer van Harkstede, verkoopt elke zondag steekijs op het plein bij Coop

Ruben Timmerman, met zijn 17 jaar de jongste ondernemer van Harkstede, verkoopt elke zondag steekijs op het plein bij Coop Foto: Annegriet Renfurm-Wijchers

Een euro voor een normaal steekijsje, twee euro voor de dubbeldikke variant. Er kan contant betaald worden maar ook gepind worden. „Ja, ik ben van alle gemakken voorzien.”

De jongste ondernemer van Harkstede

Met zijn zeventien jaar is hij de jongste ondernemer in Harkstede en wellicht ook in Midden-Groningen. Wat beweegt een jongen van zijn leeftijd voor zichzelf aan de slag te gaan in plaats van met leeftijdgenoten vakken te vullen? „Ik heb verschillende baantjes gehad al. Vakken vullen inderdaad en bezorgen, wat ik hiernaast ook nog doe, en van activiteitenbegeleider tot in de horeca. En dan zie je dat ondernemen ook centjes oplevert en dat dat heel leuk is. Op die manier ben ik gaan zoeken naar wat past dan bij mij: wat vind ik leuk om te doen en wat is een haalbaar iets? En toen ben ik hier op gekomen.” Gesteund door zijn ondernemende familie, wordt er een ijscokar aangeschaft. Dat is in het dorp een groot succes., te merken aan de klandizie op deze zondagmiddag.

„Ik ga in de rij staan!” Een kleine jongen van een jaar of 3 á 4 wiebelt van ongeduld heen en weer achter een vader met twee dochters. Eenmaal aan de beurt, staat hij op zijn tenen om zijn bestelling door te geven. „Zij waren Pokemons aan het zoeken”, zegt de moeder van het jochie terwijl ze naar haar man en zoon wijst, „en wij een stukje aan het fietsen.” Haar dochter knikt. „En toen zagen we Ruben en zeiden we: ijsjestijd!”

Een broodtrommeltje gevuld met ijs

Ook Rubens opa Jan komt even kijken. „Iedere keer dat hij hier staat, neem ik een ijsje. Zondags sowieso. En in de middag ga ik altijd even naar mijn vriendin en dan neem ik een broodtrommeltje mee want dan haal ik er twee.”

Het springkussenfestijn dat onlangs in Harkstede werd gehouden, was voor Ruben een dag met een gouden randje. „Dat was zo ontiegelijk druk dat mijn rollen opraakten. Mijn pa heeft toen nieuwe gehaald maar die waren nog zacht, dus moest ik op de plek improviseren. Dat vond ik mooi; zelf oplossingen zoeken. En als dat dan lukt, ben je hartstikke trots.”

Ruben is met zijn ijskar voor van alles in te huren: feesten en braderieën doet hij er graag bij, ook buiten de grenzen van Harkstede. Zo werd hij onlangs ingehuurd om in Foxhol ijsjes uit te delen en binnenkort staat hij in Haren. Of er ook mindere kanten aan het verkopen van steekijs zitten? „Toen ik net was begonnen heb ik wel eens met 15 graden – ik was nog wat gretiger – hier gestaan. Maar dat had geen zin.”

Van steekijs naar hotdogs?

„Wat moet hij nou als de zomer voorbij is en het winter wordt? Ik denk dat hij dan maar een hotdogkar moet hebben”, oppert opa Jan. „Dat denk ik ook”, reageert Ruben enthousiast.

Wat ons betreft, ga je ervoor Ruben. Want opa Jan kan na deze mooie zomer natuurlijk niet meer met een leeg broodtrommeltje bij zijn vriendin aankomen…

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu