Jonge veelpleger verdacht van diefstal van moeder

FOTO ARCHIEF DVHN Archief DvhN

Een 18-jarige man uit Borger-Odoorn moet van het Openbaar Ministerie (OM) 110 dagen naar de jeugdgevangenis. Ook werden zes maanden voorwaardelijk tegen hem geëist. Hij wordt verdacht van diverse inbraken en diefstallen, onder meer bij zijn moeder.

De jongeman zat begin vorig jaar vast. Toen hij in april tijdens zijn verlof zijn moeder opzocht, roofde hij haar spaarpot leeg. ,,Dat kwam omdat ik onder invloed van middelen was", verklaarde hij.

In Groningen brak hij op 14 september in bij een huis aan De Zaayer, bekende de man. Hij nam naast een telefoon en een computer de autosleutels weg en ging er - zonder rijbewijs - met de auto vandoor. Op de snelweg tussen Zwolle en Harderwijk werd hij achtervolgd door een politieauto en -motor. Tijdens de jacht botste de joyrider tegen een auto met caravan, waardoor hij tot stilstand kwam.

De Zaayer was geen onbekende plek voor de jongeman: samen met zijn zwager zou hij er op 19 augustus drie bromfietsen uit een schuur hebben gestolen en verderop in een sloot hebben gegooid. De eigenaresse van de scooters eiste een schadevergoeding van 500 euro.

Een inbraak in Exloo op 2 juli kan hem volgens de officier van justitie niet worden aangerekend. Die dag ontdekte de politie gestolen spullen in de caravan waar de jongeman tijdelijk woonde. Volgens hem waren die spullen door zijn zwager uit een woning gestolen. Omdat de agenten geen toestemming hadden de caravan te doorzoeken, mogen de iPad, telefoon en overige spullen niet als bewijs worden meegenomen. De officier eiste vrijspraak hiervoor.

De jongeman heeft veel problemen, onder meer met alcohol en drugs. Het OM vindt een langdurig hulptraject, wat begint met drie maanden opname in een kliniek in Polen, wenselijk, in de hoop dat hij zijn leven op de rit krijgt. De geëiste periode in jeugddetentie is dan ook net zo lang als het voorarrest van de man. Wel moet hij voor hij naar Polen gaat nog zes weken uitzitten van een eerdere voorwaardelijke straf, vindt de officier.

Uitspraak over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu