Jongeren adviseren ambtenaren Oldambt over financiële vragen: 'Hou het simpel'

Ambtenaren leren van jongeren hoe ze het best hulp kunnen verlenen bij financiële vragen. Foto: Archief DvhN

Geen ingewikkelde taal, lange teksten en saaie bijeenkomsten. De gemeente Oldambt leert van jongeren hoe het best te helpen bij financiële vragen.

,,Geen moeilijke woorden hè.’’ Sharita Boorsma (18) uit Beerta waarschuwt alvast even. Want meestal als gemeentes informatie geven gaat dat in lange zinnen met veel moeilijke woorden. ,,Dan haken we af.’’

‘We’ zijn in dit geval jongeren van het Noorderpoortcollege die meedoen aan Speaking Minds, een project dat jongeren en gemeenten aan elkaar koppelt om ze samen te laten nadenken over armoede. In november hebben de jongeren de gemeente adviezen gegeven. Maandag liet de gemeente zien wat er met de adviezen wordt gedaan.

Jongerenbeleid maken met jongeren

Oldambt probeert jongerenbeleid te maken mét jongeren. Beleidsmedewerkers gaan naar het jongerencentrum toe om te vragen wat nodig is. Als de gemeente wil dat jongeren meepraten, wordt eerst aan de jongeren gevraagd of ze daar eigenlijk wel zin in hebben. ,,Grote mensen zijn heel goed in het bedenken van grote mensen-oplossingen’’, zegt Laura Broekhuizen.

Speaking Minds – een landelijk project dat ook in Delfzijl, Stadskanaal en Groningen actief is (geweest) – is een manier om het anders te doen. Volgens de jongeren moet voorlichting over financiën interactief, met filmpjes en via social media.

Grote mensen zijn heel goed in het bedenken van grote mensen-oplossingen

 Dus presenteert Broekhuizen maandag een online quiz over de zorgverzekering en heeft de gemeente filmpjes gemaakt. Over wat je allemaal moet regelen als je 18 wordt en waar je hulp kunt vragen als je schulden hebt gemaakt.

,,Makkelijk in onze eigen taal’’, reageert Boorsma tevreden. ,,Wel geestig’’, vindt Jans Zweep (18).

Presentatie van anderhalf uur is een beetje lang

En toch. Schaamte blijft een drempel om hulp te zoeken, denkt Boorsma. Zweep vindt jongerencentrum Jimmy’s wel leuk, maar hij zal er niet snel iets vragen. ,,Te trots.’’

Broekhuizen wil weten wat de gemeente daaraan kan doen. Zweep schudt zijn hoofd. ,,Daar kunnen jullie niks aan veranderen.’’

De gemeente heeft goed geluisterd, oordelen de jongeren. Ze zijn positief over de quiz en de filmpjes. Minpuntje: de presentatie van de nieuwe manier van voorlichting duurde heel ouderwets anderhalf uur. Beetje lang. De jongeren geven rapportcijfer: 7,5.

,,Mijn ogen zijn geopend’’, zegt Boorsma. ,,Ik wist niks over de gemeente. Aan mijn ouders kon ik het niet vragen, die hebben het zo druk. Ik was echt verbaasd dat je zóveel moest doen voor je achttiende. Maar ik heb nu alles geregeld.’’

Grote mensen zijn heel goed in het bedenken van grote mensen-oplossingen

Nieuws

menu