Jongeren krijgen een stem in het aardbevingsgebied

Foto Archief DvhN/ANP ANP

Jongeren in het aardbevingsgebied krijgen een stem. Een aantal organisaties, waaronder adviesbureau CMO STAMM, maakt 20 april een begin op Facebook.

Die Facebook-pagina, met de naam ‘Toekomst van jongeren in Groningen’, is de eerste aanzet. De initiatiefnemers, ook Jongerenwerk Barkema & De Haan uit Baflo doet mee, gaan tevens met acteurs langs scholen in de elf aardbevingsgemeenten om middelbare scholieren te benaderen.

Leefbaarheid

Als er genoeg likes en respons komen wordt subsidie gezocht. Het doel is eind dit jaar een festival met landelijke uitstraling, waarbij allerlei thema’s aan de orde komen.

Het initiatief is een uitvloeisel van het burgeronderzoek dat onderdeel was van een groot woningmarktonderzoek van de Technische Universiteit Delft eind vorig jaar. Ook jongeren werd in twee bijeenkomsten naar hun mening gevraagd, maar de respons was niet heel groot.

,,Terwijl ze heel goed weten wat leefbaarheid is. Als je het maar geen leefbaarheid noemt’’, verklaart Rika Ringersma van maatschappelijk adviesbureau CMO STAMM. ,,Jeugd denkt vooral praktisch. Ze willen dat het niet alleen gaat over scheuren in woningen, ook over de fietspaden waar ze elke dag langskomen. Daarvan gaat de brommer kapot.’’

‘Jongeren komen snel to the point

De stemmen van jongeren, het project richt zich op de categorie 12-18 jaar, worden volgens de initiatiefnemers nauwelijks gehoord. Hoewel gemeenten anders beweren, gelden ze niet echt als gesprekspartner in de aardbevingsproblematiek. De actualiteit slokt alle aandacht op, terwijl zij de toekomst vormen.

Ringersma: ,,Volwassenen denken al heel snel: de jongste groep heeft geen idee. Maar ze zijn doorgaans vrij helder, komen snel to the point en meteen er achteraan: is het op te lossen? Wij denken: als je goed luistert, kun je ze behouden voor de omgeving. Bovendien hebben ze genoeg ideeën. En ze zijn trots op hun dorp, op hun provincie.’’

De vragen en thema’s die voorbij kunnen komen, betreffen niet alleen praktische zaken. Ook angsten en zorgen zijn bespreekbaar. Daarin verschillen ze ook weer niet zoveel van volwassenen.

Hoe staat het gebied er over vijf jaar bij?

Centrale vraag in het project is ‘Hoe staat het gebied er over vijf jaar voor en wat kun je daar zelf aan bijdragen?’ De vorm of het platform waarin en waarop vraag en antwoord, probleem en oplossing bij elkaar komen ligt nog open.

,,Nee, dat wordt geen fysiek meldpunt’’, aldus Ringersma, ,,dat werkt niet bij jongeren. Zij bepalen zelf de manier van communiceren. Facebook ja, filmpjes spreken aan en ik kan me voorstellen dat er een whatsapp-community ontstaat. Het ligt eraan waar behoefte aan is.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu