Jongeren onderschatten drankgebruik van vrienden

Een biertje of tien? Een slokje wodka of een halve fles? Jongeren onderschatten hoeveel hun vrienden roken of drinken. Dat heeft sociologe Kim Pattiselanno van de Rijksuniversiteit Groningen in haar promotie-onderzoek vastgesteld.

Pattiselanno onderzocht de invloed van adolescenten op elkaar en hun risicogedrag in groepen. Ze promoveert donderdag.

Ze stelde vast dat groepsgenoten elkaar sterk beïnvloeden . Hoe sterk die beinvloeding is blijft echter onduidelijk. Pattiselanno concludeerde wel dat jongeren elkaars gedrag imiteren. Tegelijkertijd onderschatten ze hoeveel hun vrienden roken of drinken.

,,Doel was om verbanden te leggen, in de loop van de tijd. Als twee jongens vrienden zijn, en een van hen rookt, hoe waarschijnlijk is het dan dat die ander volgt? Jongeren in een netwerk blijken inderdaad een sterke invloed op elkaar te hebben met betrekking tot risicogedrag, met name delinquentie, roken en drinken”, zegt ze.

In tegenstelling tot andere onderzoekers concludeert de sociologe dat de 1300 jongeren die in haar onderzoek zijn ondervraagd het alcohol- en tabaksgebruik van leeftijdgenoten eerder onderschatten dan overschatten. ,,Misschien heeft dat te maken met het feit dat het hier gaat om jongeren die elkaar goed kennen, of misschien zijn jongeren geneigd hun groepsgenoten niet te verklikken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu