Jongeren veroordeeld voor het roven van scooters en merkkleding

Vrouwe Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen Rob Zijlstra

De rechtbank heeft twee jongens van 16 en 17 jaar veroordeeld wegens een mislukte overval, straatroven, pogingen daartoe, mishandelingen en scooterdiefstallen in Groningen en Usquert. Ze kregen voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd en werkstraffen van tachtig uur.

Behalve de werkstraffen moeten de jongeren verplicht trainingen volgen en een traject doorlopen die hen weer op het rechte pad moet brengen. Ondertussen mogen ze geen softdrugs gebruiken en geen contacten onderhouden met ‘foute vriendjes’ die eveneens strafbare feiten hebben gepleegd. De jeugdreclassering moet toezicht houden.

Winkel al gesloten

In juni vorig jaar probeerden de verdachten een supermarkt in Groningen te overvallen. De overval mislukte omdat de winkel al was gesloten. Ze waren naar het winkelbedrijf gegaan en hadden zich bewapend met messen en hamers. In april en mei vorig jaar maakten de jongens zich schuldig aan een serie straatroven waarbij leeftijdsgenoten onder bedreiging van messen werden gedwongen mobiele telefoons, dure schoenen en merkkleding af te staan.

Zorgen over het gemak

In het vonnis schrijft de rechtbank zich zorgen te maken over het gemak waarmee fors geweld werd gebruikt. Volgens de rechters hebben de verdachten op geen enkele wijze stilgestaan bij het leed van hun slachtoffers. Ze hadden slechts oog voor een ding: geld.

Een van de verdachten is ook veroordeeld voor een ernstige mishandeling op de kermis van Usquert in mei vorig jaar. Daar werd iemand met een hamer op het hoofd geslagen. In Uithuizen werd een andere jongen zwaar mishandeld waarbij het slachtoffer tegen het hoofd werd geschopt.

Bij jeugdstrafzaken ligt de nadruk op het bieden van hulp en minder op het uitdelen van straf. Wel moeten de twee jongens hun slachtoffers schadeloos stellen. Het gaat om duizenden euro’s


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu