Jongerenorganisaties waarschuwen voor digitale surveillance bij studenten: 'Vermijd deze manier van toetsen'

Politieke jongerenorganisaties en studentenorganisaties waarschuwen voor ‘online proctoring’. Foto: EPA/Manuel de Almeida

Politieke jongerenorganisaties en studentenorganisaties hebben dinsdag een brief gestuurd naar alle mbo’s, hbo’s, universiteiten en het Ministerie van Onderwijs. Ze waarschuwen voor ‘online proctoring’: digitale surveillance bij toetsen.

Volgens de partijen heeft deze manier van controle grote impact op de privacy van studenten. Met online proctoring controleren onderwijsinstellingen studenten via een webcam of volgen ze hun gedrag op de computer.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is online proctoring alleen gerechtvaardigd wanneer er echt geen alternatieve toetsingsmogelijkheden zijn. De brief roept daarom op om deze manier van nakijken zoveel mogelijk te vermijden en eerst te kijken naar andere opties.

'Betrouwbare oplossingen nog niet mogelijk'

Studenten van verschillende Nederlandse onderwijsinstellingen worden al getest door middel van online proctoring. Hoeveel en welke dat precies zijn, is niet duidelijk. De Rijksuniversiteit Groningen laat op haar website weten dat zij er nog geen gebruik van maakt, omdat ‘betrouwbare oplossingen nog niet mogelijk zijn’.

De brief is ondertekend door politieke jongerenorganisaties DWARS, Jonge Democraten, JOVD, Jonge Socialisten, Oppositie, PerspectieF, P!NK en ROOD en studentenorganisaties JOB, ISO en LSVb.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu