Joods minimuseum siert vanaf vandaag synagoge Folkingestraat in Groningen

Jarenlang had de Groningse oud-architect Pieter Oegema een minimuseum in zijn winkel aan de Ubbo Emmiussingel vlakbij het Groninger Museum. Nu is de expositie Onze Joodse Stadjers terug. Ditmaal in de Synagoge.

Marcel Wichgers van de Stichting Folkingestraat Synagoge laat een van de houten menora’s zien bij de expositie Onze Stadse Joden van Pieter Oegema.

Marcel Wichgers van de Stichting Folkingestraat Synagoge laat een van de houten menora’s zien bij de expositie Onze Stadse Joden van Pieter Oegema.

Van 1993 tot 2005 verkocht Oegema kunstposters en ansichtkaarten in zijn winkelte. In de hoek richtte hij een soort Joods museum in met oude foto’s en posters. Nu staan de veertig zwart-wit foto’s die ooit de winkel sierden op houten standaards in de synagoge in de Folkingestraat in Groningen.

,,Ik heb zijn verzameling jaren geleden een keer gezien”, vertelt voorzitter Marcel Wichgers van de Stichting Folkingestraat Synagoge. ,,Toen zei ik: ‘wat jij hebt meneer Oegema, dat zouden wij moeten hebben in de synagoge’ en dat is nu gelukt.”

Joodse buurt

De foto’s vertellen het verhaal van de bewoners van de Joodse buurt in de stad. Op een van de afbeeldingen poseert een Jiddische vrouw met haar kat. Een grotere foto laat zien hoe de Folkingestraat eruit zag voor de Tweede Wereldoorlog.

Andere prenten geven de vreselijke realiteit van de Tweede Wereldoorlog weer, zoals de strafkampen. ,,Maar als er diensten zijn halen we die uit het zicht. Joodse mensen willen niet langs een Jodenster lopen als ze binnenkomen.”

Houten menora’s

Alle foto’s zijn door Oegema verzameld. Daarnaast maakte hij menora’s, opgebouwd uit houten ringen. Deze staan ook ten toon in het bedehuis en lijken een beetje op bomen.

Onze Joodse Stadjers

De expositie Onze Joodse Stadjers is vanaf drie januari tot achttien maart te bekijken. Het is een voorbode van de vaste tentoonstelling die de stichting in 2019 in het gebedshuis hoopt te realiseren.

De openingstijden van de synagoge zijn te zien op de site .

Joodse buurt

Het Zuiderdiep, de Folkingestraat en onder meer Nieuwsstad maakten vroeger deel uit van de Joodse buurt. ,,Het was nooit een echt ghetto”, vertelt Wichgers. ,,Maar er woonden ontzettend veel Joden.” Vanaf 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden bijna drieduizend bewoners van de buurt gedeporteerd en vermoord.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu