Joost Oomen is alwéér de Slimste Mens van de dag (al dacht 'ie dan dat een giebel een hamster is)

Van Edwin van der Sar wist hij alleen dat ‘hij flaporen heeft’ en hij dacht dat een giebel een hamster is, maar literair talent en voormalig stadsdichter van Groningen Joost Oomen had ook weer een hele hoop goed in de Slimste Mens van donderdag.

Joost Oomen nam het in De Slimste Mens op tegen onder meer Amerikakenner Raymond Mens.

Joost Oomen nam het in De Slimste Mens op tegen onder meer Amerikakenner Raymond Mens. Foto: Niels Westra

Oomen deed tot nog toe vier keer mee en was drie keer de slimste. Donderdag was hij op dreef. Af en toe ging hij op zijn handen zitten, begon hij met zijn benen te trappelen of met zijn handen te wapperen, omdat hij het antwoord dat zijn tegenstanders niet gaven wél wist.

Een hamster

YouTube kok Nick Toet dacht dat een giebel en aap is, Oomen gokte op een hamster. Het bleek een vis. ‘Verbazend dat je dat niet weet’, vond presentator Philip Freriks. Klapperwater wist Oomen dan weer wel: ‘Kokosnotensap!’ De coopertest kon hij zich ook nog goed herinneren (‘daar moest ik altijd van kótsen), net als de reden dat de muziek van de Eagles of Death Metal zo beroemd is geworden: ‘dat was door de aanslag op Bataclan’.

Oomen lag in een deuk om de anekdote van Maarten van Rossem die ooit in het Jeugdjournaal aan kinderen uitlegde dat de aanslag op de Twin Towers heus niet het begin van de derde wereldoorlog betekende: iedereen kan een dergelijke aanslag heel eenvoudig plegen in Nederland.

‘Hij heeft flaporen’

Even stond Oomen achter op Hart van Nederland presentatrice en uitdager Siham Raijoul, maar na de tweede ronde stond hij al op kop met 131 seconden, ook al wist hij over Edwin van der Sar alleen te vertellen dat hij flaporen heeft. De derde ronde sloot hij af met 259 seconden en de galerijronde – met als thema blazen – kwam hij heel vlug door, tot de laatste foto, waarop een schaars geklede dame met een lepel spaghetti stond. ‘Dit… dit… dit… wat?’

‘Wie verkoopt er nou spaghetti in haar onderbroek?’

Het bleek om influencer Gabi Blaazer te gaan. Oomen: ‘Waarom had ze dan spaghetti, wat was dat voor rare foto! Wie gaat er nu spaghetti verkopen in haar onderbroek?’ Toch leverde deze ronde Oomen 330 seconden op en na het collectieve geheugen met 414 seconden was de uitkomst al duidelijk. En inderdaad, in de beslissende ronde werd Oomen met 494 seconden opnieuw de slimste van de dag.

Raijoel viel na een keer meedoen direct weer af: Oomen gaat met Toet door naar vrijdag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu