Joost Oomen weet zich woensdag nét staande te houden in De Slimste Mens. Hij wist veel, maar van een cd wist ‘ie alleen… dat het een cd is

‘Joost Oomen is dol op onhandigheid, bij hem is daar niets van te merken want hij wint de hele tijd’: zo introduceerde Philip Freriks Joost Oomen, literair talent en voormalig stadsdichter van Groningen in De Slimste Mens van woensdagavond. Maar dit keer was het kantje boord voor de dichter.

Joost Oomen nam het in De Slimste Mens op tegen onder meer Amerikakenner Raymond Mens.

Joost Oomen nam het in De Slimste Mens op tegen onder meer Amerikakenner Raymond Mens. Foto: Niels Westra

Uitdager van de dag was YouTube-kok Nick Toet. Journaliste Loes Reijmer zat voor de zesde keer in de uitzending.

Bij het eerste luisterfragment trok Oomen zich ‘Ik weet het niet meer!’-roepend bijna de haren uit het hoofd omdat hij niet op het duo Suzan en Freek kon komen. De betekenis van nomen est omen wist hij dan wel weer snel uit de doeken te doen en hij bleek ook goed op de hoogte van de Teringtubby’s en blauwe manen, maar niet van de moord op Kennedy.

Cd

Na de eerste ronde liep Oomen op kop met 90 seconden, na de open deur en de puzzel met 201 seconden en na nog twee ronden met 294 seconden: het leek niet meer mis te kunnen gaan, maar, voorzag Freriks: ‘je kunt je nog vergalopperen’. En dat gebeurde, toen Oomen over de cd niet meer wist te vertellen dan dat het een cd is.

Op het nippertje

In de beslissende ronde bleek hij wel meer te weten van ketamine, pasteurisatie en natuurlijk de schrijver Gabriel García Márquez, wat hem met 10 seconden deed winnen.

Loes Reijmer viel daardoor af – al keert zij als derde in het klassement terug in de finale – en donderdag strijdt Oomen met Toet en Hart van Nederland presentatrice Siham Raijoul, opnieuw om de dagtitel van De Slimste Mens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu