Joris ten Have is de nieuwe orgelman van het stadsorgel Pronkjewail

Hij gaat met zijn tijd mee, Joris ten Have. Hij is dan ook net 24 geworden. En de nieuwste orgelman van de stad.

Sinds vrijdagmorgen is ten Have, als een van de jongste orgelmannen van het land, de officiële beheerder van Groningens orgeltrots: de Pronkjewail.

Wim Sonneveld en Bløf

Ten Have, sinds zijn derde gek van draaiorgels, is orgelman én arrangeur van (hedendaagse) draaiorgelmuziek. Ofwel: op zijn repertoire niet alleen de orgelvarianten van klassiekers als de ‘Schaatsenrijderswals’ van Addy Kleijngeld of ‘In een rijtuigie’ van Wim Sonneveld en Leen Jongewaard, maar ook top 40-hits als Zoutelande van Bløf en Anywhere van Rita Ora.

Vrijdagochtend werd Ten Have door burgemeester Peter den Oudsten en in bijzijn van oud-burgervader Jacques Wallage, die de stad bij zijn afscheid in 2009 de Pronkjewail cadeau deed, met bloemen en applaus verwelkomd als nieuwste stadsorgeldraaier. De geboren Zuidlaarster volgt Marcel Eissens op, die vorig jaar op 59-jarige leeftijd plots overleed. Sindsdien bleef het orgel stil.

Eervolle opvolging

Het is een hele eer om in Eissens voetsporen te mogen treden, vindt Ten Have. „Ik draai al jaren geregeld in de stad met mijn eigen orgels en heb de gemeente destijds gemaild dat ik me graag beschikbaar wilde stellen, mochten ze iemand zoeken. Ik ben heel blij dat het kan.”

Ten Have is de gelukkige bezitter van wel vijf draaiorgels, die hij om beurten mee op pad neemt. Vanaf nu is hij op dinsdagen en zaterdagen vast in de stad te vinden. Op de woensdag staat hij in Delfzijl en op vrijdag in Haren. „Het leuke aan de Pronkjewail”, zegt hij, „is dat ze heel erg aan Groningen verbonden is.”

Liedjes raden op de radio

Ook buiten het Noorden heeft Ten Have zich in de kijker gespeeld; hij kreeg zijn eigen radio-item ‘Hoor is, daar is Joris!’, dat elke zaterdagmiddag te horen is op Qmusic. Ten Have: „Dan laat ik een van mijn top 40-bewerking horen en morgen luisteraars raden wat het is. Heel leuk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu