Journalist Rob Mulder weigert taakstraf om vuurwerkreportage

Rob Mulder. Foto: Jan Willem van Vliet/DvhN

Voormalig RTV Noord-journalist Rob Mulder en zijn advocaat mr. Niek Heidanus weigeren een taakstraf van 30 uur wegens het bezit van illegaal vuurwerk.

Het Openbaar Ministerie wilde de straf woensdag opleggen aan Mulder. Nu Mulder en zijn advocaat de straf weigeren, wordt de kwestie voorgelegd aan de economische rechter.

Televisiereportage

De journalist maakte eind vorig jaar voor RTV Noord een item waarin hij aantoonde hoe eenvoudig het is om aan illegaal vuurwerk te komen.

In het item was te zien dat hij 'zwaar illegaal vuurwerk' kocht van een onherkenbaar gemaakte 'handelaar'. Het bleek een opzetje. De zogenaamde handelaar was dezelfde persoon als de legale verkoper uit de reportage.

Ontslagen

Een onderzoek van RTV Noord wees uit dat Mulder misleidend is geweest. De journalist werd door de regionale zender ontslagen.

OM wil Mulder straffen

Het OM wil Mulder straffen voor het bezitten van illegaal vuurwerk. Advocaat Heidanus vindt dat Mulder zich met het in bezit hebben van twee stuks illegaal vuurwerk niet schuldig heeft gemaakt aan ernstige strafbare feiten.

,,Het maatschappelijk belang bij openbaarmaking van de informatie in het nieuwsitem is van groter belang dan het naleven van de strafwet", stelt de advocaat.

Heidanus vindt het opvallend dat het OM wel de maker van het item wil straffen en niet de opdrachtgever, RTV Noord.

Volgens Heidanus handelt het openbaar ministerie bovendien in strijd met het gelijkheidsbeginsel. RTV Drenthe en Pownews zijn voor zover bekend wegens soortgelijke vergrijpen niet vervolgd.

Nieuws

Meest gelezen

menu