Dit is wat er gebeurt als je een journalist en corona-scepticus tegenover elkaar zet. Kijk hier hoe Sikkom-oprichter Willem Groeneveld het aan de stok krijgt met Pieter Kuit, die de media voor geen cent vertrouwt | Corona Dialoog #10

Sikkom-journalist Willem Groeneveld en Pieter Kuit, fel tegenstander van de berichtgeving over corona in de media, stonden donderdag lijnrecht tegenover elkaar in de live-uitzending van Corona Dialoog. De vonken spatten er bij binnenkomst al vanaf. ,,Volgens mij kwam u met een uitgestoken hand op mij af.”

Corona Dialoog is een terugkerend programma van DVHN. De presentatie is in handen van Jellie Brouwer. Kijk hier de uitzending van afgelopen donderdag terug.

Hoe de kennismaking tussen Groeneveld en Kuit bij binnenkomst op de redactie verliep?

Kuit: ,,Meneer Groeneveld kwam met zijn elleboog naar me toe. Als groet. Ik steek nu geen hand uit om geen mensen te provoceren. Dan vind ik het niet gepast als hij me met een elleboog wil begroeten. Je creeërt een tegenstelling door dat te doen.”

Groeneveld: ,,Volgens mij kwam u met een uitgestoken hand op mij af.”

Kuit: ,,Nee hoor. Kijk eens wat u nu doet: dat doen veel journalisten dus. Onwaarheden verkondigen.”

Enfin. De toon was snel gezet.

‘Onze vrijheden zijn afgenomen’

Kuit heeft zijn eigen videokanaal op YouTube, zegt journalisten te wantrouwen en is fel tegenstander van het coronabeleid. Daarnaast is hij oprichter van de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020, een (burger)commissie die onderzoek doet naar het beleid van de regering tijdens de coronacrisis.

,,Dat komt voort uit een rechtvaardigheidsgevoel. Mensen zijn hun vrijheden nodeloos kwijtgeraakt. Maar alles wat de overheid zegt, wordt breed uitgemeten in de media. Andere informatie vind je niet of nauwelijks terug.”

Kuit krijgt naar eigen zeggen zo’n 600 tot 700 mailtjes en 80 telefoontjes per dag van mensen die dezelfde zorgen dragen.

,,Onze vrijheden zijn afgenomen en onze grondrechten ingeperkt met een beroep op de volksgezondheid. Maar als daar negatieve geluiden over komen, zegt men: dat is een wappie. Niet wetenschappelijk. Terwijl Van Dissel, De Jonge, Rutte, noem ze allemaal maar op, geen enkele wetenschappelijke onderbouwing kunnen leveren. Nee, je moet mij bewijzen dat elke maatregel die men neemt werkt. Bewijs eens dat er besmettingen plaatsvinden in de horeca, bijvoorbeeld.”

‘Een bepaalde groep drijft steeds verder af van de samenleving’

Groeneveld op zijn beurt stelt ook dat hij net als Kuit een sterk rechtvaardigheidsgevoel heeft. Het blijkt de enige overeenkomst tussen de twee. ,,Want ik maak me juist zorgen over mensen zoals meneer Kuit. Een bepaalde groep drijft steeds verder af van de samenleving. Ontevreden groeperingen vinden elkaar in groepschats en worden geleid door charlatans en volksmenners.”

Nu moeten we die groep ook weer niet te groot maken, meent Groeneveld. ,,Aan de hand van de verkiezingsuitslag blijkt het best mee te vallen. Die mensen hebben vooral een grote mond en trekken de discussie op die manier naar zich toe.”

De eveneens aangeschoven Bart Brouwers, hoogleraar journalistiek aan RUG, voegt toe: ,,Je moet ook in ogenschouw nemen dat berichten op sociale media geen realistisch beeld geven. Er wordt onderzoek gedaan naar het vertrouwen in de journalistiek. Voor de duidelijkheid: dat moet altijd hoger. Maar het verloop valt mee in Nederland, zeker als je het vergelijkt met andere landen. De NOS wordt als boegbeeld van de journalistiek gezien en krijgt de meeste kritiek. Maar ze scoren ook het hoogst qua vertrouwen. De zorgen zijn weliswaar terecht, maar we moeten het ook niet overdrijven. Het is niet zo dat half Nederland in opstand komt.”

‘Het moment dat YouTube ons op zwart zet, is nabij’

Kuit kreeg de vraag van presentatrice Jellie Brouwer of hij ‘beknot’ voelt in zijn waarheidsvinding. ,,Ik voel me niet alleen zo, ik ben ook beknot. Ik zet thuis mijn eigen platform en server op, want het moment dat YouTube ons op zwart zet, is nabij.”

Hoogleraar Brouwers: ,,YouTube is een commerciële organisatie van Google. Dan kan het zijn u elders onderdak moet zoeken.”

Kuit: ,,Maar u weet heel goed dat YouTube een enorme exposure heeft. Veel meer dan via de server in mijn eigen huis. YouTube is bijna een monopolist.”

Brouwers: ,,U kunt gewoon uw eigen platform beginnen, hè? Maar YouTube is eigen baas. Net als dat Dagblad van het Noorden de vrijheid heeft om een ingezonden brief niet te plaatsen.”

Kuit: ,,En daardoor brengt de krant vooral het geluid van de overheid.”

Groeneveld: ,,Dat is dus onzin.”

‘Je moet je bewust zijn van je verantwoordelijkheden’

Het laatste woord was aan Brouwers: ,,Je ziet hier twee mensen die niet dichtbij elkaar gaan komen. Dat hoeft ook niet, maar is wel jammer. Want in elk verhaal zit iets wat de moeite waard is. Zoals ik ook heel benieuwd ben naar de resultaten van de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie. Zolang die maar niet doet alsof ze op de stoel van de rechter zit.”

,,Ik maak me namelijk echt zorgen over het vliegwiel-effect. Er zitten risico’s in voor onze samenleving. Het is niet verboden om nepnieuws te verspreiden, maar je moet je bewust zijn van je verantwoordelijkheden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu