Journalistenbond en NDC mediagroep blij met snelle aanhouding brandbomverdachten en 'gevoel van urgentie' inwoners Groningen. Maar: 'nog geen idee wat hier achter zit'

Journalistenbond NVJ en NDC mediagroep, werkgever van verslaggever Willem Groeneveld, zijn zeer blij met de doortastende aanpak van de autoriteiten én de hulp van inwoners bij de aanhouding van de verdachten van de aanslag op het huis va de journalist.

Thomas Bruning van de NVJ.

Thomas Bruning van de NVJ.

De politie maakte vrijdag aan het eind van de ochtend bekend twee Groningers van 31 en 32 jaar te hebben opgepakt voor de aanslag op de woning in Tuinwijk in de stad Groningen, in de nacht van woensdag op donderdag. Ze worden verdacht van brandstichting en poging tot moord.

,,Ik ben héél blij met dit snelle resultaat”, zegt algemeen hoofdredacteur Evert van Dijk van NDC mediagroep. ,,Het is duidelijk dat de driehoek (gemeente, politie, en Openbaar Ministerie, red.) bijzonder veel prioriteit gegeven heeft aan deze zaak. Daar zijn we echt heel tevreden over.”

Over motief geen idee

Als algemeen hoofdredacteur van NDC mediagroep is Van Dijk ook verantwoordelijk voor Sikkom, waarvan journalist Willem Groeneveld de drijvende kracht is. ,,Blijft staan dat ik natuurlijk ontzettend benieuwd ben naar de motieven van de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn”, zegt Van Dijk. ,,We hebben werkelijk nog geen idee wat hier achter zit.”

Thomas Bruning, secretaris van journalistenvakbond NVJ, spreekt van ,,geweldig nieuws”. Ook hij heeft niks dan lof voor het doortastende optreden van de politie. ,,Dit is het juiste signaal”, zegt Bruning.

Groningers zien publiek belang

Dat er veel reacties zijn binnengekomen op de oproep van de politie om mee te denken en met tips te komen naar aanleiding van de beelden doet hem goed. ,,Het geeft aan dat ook het publiek inziet dat journalistiek het publieke belang dient”, zegt Bruning. ,,We kunnen als journalisten alleen ons werk blijven doen als het publiek dit soort acties tegen de persvrijheid keihard afkeurt en daar ook tegen in het geweer komt.”

Ook op het gemeentehuis wordt met opluchting gereageerd op de snelle aanhouding. ,,Politie en OM zijn er opgedoken en niet voor niets zijn de beelden heel snel gepubliceerd”, zegt woordvoerder Hans Coenraads van de gemeente Groningen. ,,Mensen in de stad hebben datzelfde gevoel van urgentie gehad en dat heeft absoluut geholpen bij de aanhouding.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu