Rijdend Museum Fraeylema Koetsentocht rijdt 4 september voor de 25ste keer van Schildwolde naar Slochteren. Jubileumeditie trekt langs 25 kilometer lange 'statribune'

De Fraeylema Koetsentocht, feitelijk een rijdend museum, trekt zaterdag 4 september voor de 25ste keer vanuit Schildwolde naar de Fraeylemaborg in Slochteren.

De historische koetsen doen het altijd goed tegen de achtergrond van de Fraeylemaborg.

De historische koetsen doen het altijd goed tegen de achtergrond van de Fraeylemaborg. Foto: Archief Geert Job Sevink

Volgens de organisatie wordt het met bijna dertig deelnemers een jubileumwaardige tocht. Langs de route worden duizenden belangstellenden verwacht.

'Indrukwekkende tocht door het schilderachtige Groninger landschap'

In 1995 staken Co van Rooyen, Roel de Vries en Dirk de Vries (geen familie) na de Slochterjaarmarkt de hoofden bij elkaar. In de omgeving van Slochteren werd met plaatselijke en regionale menners al wel vaker een koetsentocht verreden.

Voornoemd drietal, liefhebbers van historisch gerij, bundelde de krachten en bouwde onder de naam Fraeylema Koetsentocht aan een solide, jaarlijks terugkerend evenement met deelnemers en bezoekers uit heel Nederland.

De initiatiefnemers van destijds droegen hun taken over aan een nieuw bestuur, gesteund door een groep vrijwilligers. In 2020 zou het trio van het eerste uur een passend afscheid krijgen, ware het niet dat de koetsentocht als gevolg van de coronapandemie werd afgelast.

De organisatie verwacht dat met het in acht nemen van de anderhalvemeterregel de 25ste koetsentocht dit jaar alsnog verreden kan worden. ,,Een indrukwekkende tocht door het schilderachtige Groninger landschap met tal van buitenplaatsen, landgoederen en middeleeuwse kerken’’, werft de organisatie.

Authentiek gerij en oldtimers

De route waarlangs de koetsentocht trekt, is feitelijk één grote statribune (behalve voor kijkers die zelf een stoel meenemen) met een lengte van 25 kilometer. Anderhalve meter afstand houden hoeft dan ook geen probleem te zijn. De organisatie verwacht zo’n 6000 bezoekers.

De organisatie neemt maatregelen om te voorkomen dat het publiek zich op stopplaatsen langs de route ophoopt. Bezoekers worden waar nodig begeleid en er worden openbare toiletten geplaatst.

Gestart wordt om 10.30 uur bij manege De Woldstreek in Schildwolde. Tussen 12.00 en 13.15 uur houdt het spektakel halt bij het Ufkenshuis in Siddeburen.

Na nog een tussenstop in Noordbroek eindigt de tocht ’s middags om een uur of 4 bij de Fraeylemaborg in Slochteren.

De lunch bij het Ufkenshuis biedt bezoekers gelegenheid het ‘authentieke gerij’ en de dieren van dichtbij te bekijken en een praatje met de koetsiers aan te knopen. Ook dit jaar rijden oldtimer automobielen mee.

Een jury van de Vereniging van Traditioneel Gerij beoordeelt de aanspanningen op veiligheid, authenticiteit en de conditie van paarden en tuigage. Koetsiers en hun passagiers presenteren zich in historisch correcte kleding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Cultureel erfgoed
menu